FBI-agent legt uit: zo herken je een leugenaar

We hebben allemaal wel eens een leugentje om bestwil gedaan. Is het niet om onder een vervelende klus uit te komen, dan is het wel om jezelf iets meer vrije tijd te gunnen en te verschaffen. Maar je hebt ook de echt serieuze leugenaars. Degene die onder misdrijven uit proberen te komen en daarmee complete families in verdriet en onbegrip achterlaat.
Om erachter te komen of dat soort mensen (en de massa in het algemeen) wel of niet de waarheid spreekt, hebben we niet alleen leugendetectors, maar ook professionals die in één oogopslag zien wat er werkelijkheid onder die ene uitspraak schuil gaat. Zo iemand is FBI-agent Mark Bouton. In zijn boek How To Spot Lies Like The FBI legt hij de kernpunten van het herkennen van een leugenaar uit.

‘Je begint best met iemand te observeren terwijl jullie over koetjes en kalfjes praten. Stel onschuldige vragen, en kijk naar de reactie van je gesprekspartner. Misschien heeft hij of zij wel standaard bepaalde tics of gewoontes, die je dus zeker niet met leugens mag gaan associëren,’ legt Bouton uit. ‘Pas wanneer je gesprekspartner tics vertoont die niét overeenstemmen met het normale gedrag, kan je concluderen dat er staalhard gelogen wordt.’

Dit zijn de punten waaraan je duidelijk kunt zien of iemand liegt:

  • Een blik die alle kanten uit schiet: een teken van ongemakkelijkheid, omdat iemand bijvoorbeeld moeilijke vragen stelt.
  • Vaker met je ogen knipperen: je knippert twee keer zo vaak, wanneer je onder spanning staat. Word je betrapt op een leugen, dan is dit zelfs vijf of zes keer zo vaak.
  • Lange tijd je ogen sluiten: een soort verdedigingsmechanisme die we gebruiken als iemand tegen ons praat. Vaak een teken dat er tegen je gelogen wordt.
  • Je gezicht aanraken: een chemische reactie die ontstaat nadat we liegen. Doordat onze huid dan gaat jeuken, moeten we er wel aan zitten.
  • Samengeperste lippen: opnieuw een teken van leugens. Het veroorzaakt droge lippen en daar houden we als mens niet van.
  • Blozen en zweten: rode wangen zijn een reactie die door adrenaline ontstaat, in dit geval doordat er wordt gelogen. Hetzelfde geldt voor druppeltjes zweet en zelfs een versnelde ademhaling.

 

Bron: HLN.be