Domme vragen over Elon Musk

Elon Musk,… aparte naam. Wie is dat ook alweer?
Musk is de CEO en hoofdontwikkelaar van het Amerikaanse autobedrijf Tesla. Zijn naam heeft de techneut te danken aan zijn Zuid-Afrikaanse vader. Musks moeder is Amerikaans-Canadees en naar verluidt een verre afstammeling van Nederlandse immigranten in de VS.

Jaja, maar wat maakt hem nou echt zo bijzonder? Toch echt niet alleen zijn Hollandse roots!
Volgens velen is hij de meest invloedrijke ondernemer van deze tijd: Tesla loopt vooraan in de ontwikkeling van de elektrische auto. Musk is bovendien een van de drijvende krachten achter het moderne ruimtevaartprogramma SpaceX en voorzitter van SolarCity, een investeringsgroep voor innovaties op het gebied van zonne-energie.

Zeg, en waar doet hij dat allemaal van?
Tesla is in 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning. Musk kocht zich vier jaar geleden in met het geld dat hij verdiende met de ontwikkeling en verkoop van betalingsplatform PayPal, een samenvoeging van Musks site X.com en concurrent Confinity. Musk heeft zich vooral bewezen als verkoopkanon voor Tesla: sinds zijn aantreden is de verkoop van auto’s van het merk verdrievoudigd tot zo’n 80.000 stuks vorig jaar.

Zo! Da’s een behoorlijk aantal.
Nou, niet echt, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Toyota, de grootste autofabrikant ter wereld met een jaarlijks verkoopcijfer van 7,5 miljoen auto’s. Tot vorig jaar ontwikkelde Tesla vooral duurdere modellen (Roadster, Model S en X) met een startprijs rond de 100.000 euro. Dat je er toch zoveel in Nederland ziet rondrijden is omdat het gebruik bijzonder goedkoop is: je betaalt geen brandstof en dus geen accijns; bovendien waren elektrische auto’s tot twee jaar terug vrijgesteld van fiscale bijtelling en motorrijtuigbelasting.

Nou,… ik ga alvast sparen!
Naar alle verwachting wordt volgend jaar een sedan van Tesla in Europa gelanceerd. Dat innovatieve wagentje heb je al voor 30.000 euro. Overigens zal je wel in de rij moeten aansluiten voor het zogenoemde Model 3: bijna 250.000 mensen wereldwijd plaatsten al een bestelling.