Dirty Science Masters Quiz #1

“Een mens moet beoordeeld worden op zijn vragen, niet op zijn antwoorden”, aldus Voltaire. De Dirty Science biedt niet alleen veel antwoorden, maar ook verrassende, uitzonderlijke vragen. De Dirty Science Masters Quiz is een quiz voor wetenschappelijke allrounders, dus test hieronder je eigen kennis en logica. En als je per se de antwoorden wilt weten, kijk dan hier.

1. In 1937 koopt een Engelsman voor verdacht veel geld het paspoort van Benito Mussolini. Het werd uitgegeven in Milaan in 1921, vlak voor Mussolini’s beroemde Mars op Rome. Hoe de Engelsman in 1937 aan het geld komt om het paspoort te kopen blijft een raadsel. Boze tongen beweren dat met deze handeling de betrokkenheid van Britse geheime dienst bij de opkomst van het fascisme is aangetoond. Na de dood van de Engelsman in 1972 wordt het paspoort geveild voor een recordbedrag van 1200 pond.
Wie was deze Engelsman die tussen 1937 en 1972 het paspoort van Mussolini bezat?

A. Koning Edward VIII van Engeland.
B. Ian Fleming, de geestelijk vader van James Bond.
C. De dichter Ezra Pound.
D. J.J.R. Tolkien, schrijver van In de ban van de ring.

 

2. De uiterlijke verschillen tussen man en vrouw zijn evident, maar er bestaat ook een minder bekend – zichtbaar – verschil tussen mannen en vrouwen: de verhouding tussen de lengte van wijsvinger en ringvinger. Als bij een vrouw de ringvinger langer is dan haar wijsvinger, wat zegt dit dan over haar?

A. Ze is intelligenter en vindingrijker dan de gemiddelde vrouw.
B. Ze krijgt minder kinderen dan de gemiddelde vrouw.
C. Ze is lelijker en hoekiger dan de gemiddelde vrouw.
D. Ze is fysiek sterker en agressiever dan de gemiddelde vrouw.

 

3. Een Delfts architectenbureau ontwierp in 1982 een nieuw gebouw voor de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, vlakbij het Centraal Station. Het gebouw stond al snel bekend als De IJsberg door de opvallende witte gevelplaten. Of het bewust of onbewust gebeurde, het gebouw werd opgeleverd met een opvallend gebrek in het ontwerp. Welk?

A. Er was onvoldoende ruimte gelaten voor de boeken.
B. De gevelplaten bleken niet geluidsisolerend, waardoor het gedender van de treinen de hele dag te horen was.
C. De ingang was onvindbaar.
D. De gevelplaten lieten vocht door.

 

4. Maik Willems is in de woestijn gestrand tijdens de Dakar Rally, omdat zijn benzine op is. Uit de naderende zandwolken doemen landgenoten Erik van Loon en Wouter Roosegaar op. Ze besluiten Willems te helpen. Van Loon heeft nog 50 liter benzine in zijn tank en Roosegaar nog 30 liter. Ze delen de benzine eerlijk en halen alle drie de finish. Het minste wat Willems terug kan doen, is zijn helpers eerlijk betalen. Hij heeft precies 80 euro op zak. Wat is de eerlijkste verdeling van het geld?

A. Van Loon krijgt 50 euro en Roosegaar 30 euro, natuurlijk.
B. Van Loon krijgt 70 euro en Roosegaar 10 euro.
C. Ze krijgen allebei 40 euro.

 

5. “Aarzelen is het lot de tijd geven om ons besluit voor te zijn.” Dichter Julien de Valckenaere gebruikt het woord aarzelen in zijn moderne betekenis. Maar vroeger betekende het iets anders. Wat is de oorsprong van het woord ‘aarzelen’?

A. Aarzelen betekende ‘je aars achterna gaan’, ofwel: achteruit gaan in een gevecht, jezelf terugtrekken uit de strijd.
B. Aarzelen komt van Haarzuilens (ook wel Haarzelens), vernoemd naar de bedachtzame en intelligente wijze waarop deze landstreek tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten werd verdedigd door de familie Van Zuylen.
C. Aarzelen is afgeleid van ‘aren zevelen’ of ‘aren zeven’: het scheiden van kaf en koren. Vergelijkbaar met muggenziften.

 

6. Nog altijd is For te Love of God, de beroemde schedel van Damien Hirst, het duurste kunstwerk van een nog levende kunstenaar. De platina schedel is een afgietsel van een achttiende-eeuws doodshoofd en is volledig bedekt met 8.601 diamanten. Alleen al de maakprijs van deze sculptuur was 18 miljoen euro. Voor hoeveel geld is dit topstuk uiteindelijk geveild?

A. Het equivalent van het bedrag dat wij vorig jaar met Oud en nieuw aan vuurwerk de lucht in knalden.
B. Voor het bedrag dat groentebezorger HelloFresh vorig jaar van zijn investeerders ontving.
C. Voor hetzelfde bedrag als de hele jaaromzet van PSV.
D. Voor evenveel geld als secretaresse Germana Chiodi na veertig jaar trouwe dienst erfde van haar steenrijke baas, de Italiaan Bernardo Capriotti.

 

7. Gehaktmolens worden ze genoemd: windmolens zouden met hun bladen enorme hoeveelheden vogels doden. Omdat we met zijn allen natuurlijk vreselijk veel van vogels houden, kunnen we ter compensatie, met behoud van groene energie, gewoon wat minder kip gaan eten. Hoeveel minder kip moet elke Nederlander per jaar eten om het aantal gedode vogels te compenseren?

A. Een kip per jaar.
B. Een halve kip per jaar.
C. Een flinke kipfilet per jaar.
D. Een kippenvleugeltje per jaar.

 

8. Herkenbaar? Een collega die zich bij elk plan meteen begint af te vragen of het wel haalbaar en betaalbaar is, bij wie ‘ja maar’ in de mond bestorven ligt. Stanford University onderzocht de invloed van dit soort figuren op de slagvaardigheid binnen teams in bedrijven. In de helft van de teams werd zo’n collega – ze noemden hem de devil’s advocate – geplaatst, in de andere helft niet. De teams werd achteraf gevraagd welke persoon zij het liefst uit het team zouden zetten. Wat waren de uitkomsten van dit onderzoek?

A. De teams met een devil’s advocate waren minder succesvol en wilden hem terecht uit het team gooien.
B. De teams met een devil’s advocate waren succesvoller, maar wilden hem toch uit het team gooien.
C. De teams met een devil’s advocate waren minder succesvol, maar wilden hem wel bij zich houden.
D. De teams met een devil’s advocate waren succesvoller en wilden hem natuurlijk in het team houden.

 

9. Bauhausontwerpers waren er redelijk anaal in: het gebouw, de kasten, stoelen, tafels, fluitketels, asbakken, gordijnen, werkelijk alles moest onderdeel uitmaken van de eenheid van ontwerp. Een Nederlands architect ging hierin nog verder: hij ontwierp zelfs de jurken die zijn vrouw binnenshuis moest dragen in het woonhuis dat hij zelf had ontworpen. Tot welke school behoorde deze wat doorgeschoten architect?

A. De Bossche school.
B. De Amsterdamse school.
C. Bauhaus.
D. De Stijl.

 

10. Naast Steve Jobs en Steve Wozniak stond nog een derde man aan de wieg van Apple: Ronald Wayne. Hij maakte de eerste Applecomputer, schreef de handleiding ervan en ontwierp het eerste logo: Newton onder een boom waaruit een appel valt. Wat is er met deze ‘forgotten founder’ gebeurd?

A. Hij verkocht zijn aandelen destijds voor achthonderd dollar en runt nu een winkeltje in oude munten en postzegels in Nevada.
B. Hij keerde terug naar zijn oude baan bij Atari, cashte zijn aandelen in de jaren ‘90 en renteniert nu in de Dominicaanse republiek.
C. Hij verkocht zijn aandelen destijds voor achthonderd dollar en heeft zijn leven lang geprocedeerd tegen Apple omdat hij de intellectueeleigendomsrechten meende te bezitten op het logo en de computer.
D. Hij keerde terug naar zijn werk bij Atari, ontdekte pas in 2012 dat hij nog aandelen Apple had en kocht ondermeer een circus en een dierentuin van het geld dat hij daarvoor kreeg.

 

11. In een onbekend gedeelte van de Grote Oceaan liggen twee eilanden: Pranesië en Mavronesië. De bewoners vormen een ontwikkeld volk en kunnen van het ene naar het andere eiland varen. Het probleem is alleen dat de eilanders hun oriëntatie en verstand kwijtraken zodra ze zich op het andere eiland bevinden. Als ze terug zijn op hun eiland, kloppen hun ideeën en overtuigingen weer. Op een bepaald moment zegt een van de eilanders: “Ik ben ervan overtuigd dat ik een Pranesiër ben die geland is op Mavronesië.” Is hij een Pranesiër of een Mavronesiër en op welk eiland is hij op dat moment?

A. Een Pranesiër op Mavronesië.
B. Een Mavronesiër op Pranesië.
C. Een Pranesiër op Pranesië.
D. Een Mavronesiër op Mavronesië.

 

12. Hoe snel kan een bedrijf groeien? Online veilingsite Catawiki won vorig jaar nog de Fast50 dankzij een bizarre omzetgroei van 45.000 procent, mede dankzij de 12,5 procent die het bedrijf opstrijkt per geveild item. Dus ook op iedere prijzige oldtimer en antieke boot. Toch is het bedrijf volgens de Erasmus Universiteit niet de snelst groeiende scaleup van Nederland. Welk bedrijf was dat wel?

A. Coolblue.
B. Rituals.
C. Adyen.
D. Über.

 

Als je de antwoorden wilt weten, klik dan hier