De kunst van het brouwproces

Midden in Sauerland ligt een van de grootste, door familie gerunde, Duitse brouwerijen. Verantwoordelijk voor het brouwproces van de meest geliefde pils in Duitsland, is de brouwerij van Warsteiner Pilsener een echt begrip geworden. 

De historie van de bekende Warsteiner pils loopt terug tot de 18de eeuw. In 1986 maakte het zijn intrede in Nederland en momenteel behoort de brouwerij tot de top 40 grootste brouwerijen in de wereld. Niet gek dat de negende generatie Warsteiner brouwers de brouwerij heeft omgetoverd tot een ware attractie. Meer dan 20.000 Nederlandse bezoekers stappen ieder jaar in de wereld van het bekende verfrissende bier, met het kleine bittertje, tijdens een treintocht door de brouwerij.

Zestig landen

Warsteiner heeft sinds de 18de eeuw een ware vlucht genomen en wordt momenteel in meer dan 60 landen verkocht, waaronder Nederland. Het brouwproces is dan ook optimaal. De gemoute graankorrels worden gemengd met zacht, zuiver water uit eigen bronnen, waarna het in etappes wordt verwarmd om zo de suiker los te weken die in de mout zit. Aan het overgebleven ‘suikerwater’ wordt vervolgens de bekende Hallertau hop toegevoegd die ervoor zorgt dat de Warsteiner Pilsener zijn frisse smaak met een klein bittertje krijgt. Na het toevoegen van gist verandert het jonge bier in zeven tot negen dagen naar een alcoholische drank. Tot slot wordt het bier overgepompt naar een lageringgedeelte waar het op smaak komt.

Smaken

De bekendste Warsteiner is toch wel de Warsteiner Pilsener. Maar de brouwerij spits zich de laatste paar jaar ook toe op alcoholvrij en alcoholarm bier. Zo ontwikkelde ze de Alkoholfrei, de Herb Alkoholfrei en de Radler Alkoholfrei. Daarnaast brengen ze in de winterperiode de Warsteiner Winter op de markt, bier met 5,6 procent alcohol, net iets meer dan in de Warsteiner Pilsener. Zo kunnen we in de wintermaanden ook genieten van het koperkleurige bier met witte schuimkraag.