De allesetende haai

Bij haaien denken we toch al snel aan snelle vleesetende jagers, die de oceaan afspeuren voor een zeehondje of zeeschildpad. Een buffet van zeegrassen hoort daar niet bij. Toch hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt dat de kaphamerhaai met alle liefde een weekdier inruilt voor een stukje zeegras.

De kaphamerhaai maakt onderdeel uit van de hamerhaai-familie (roofhaaien) die voorkomen in de Grote en Atlantische oceaan. Dat deze haai vaker te vinden is bij zeegrassen was voor de onderzoekers bekend, al gingen zij er vanuit dat de haai daar op zoek was naar kleine zeediertjes en het zeegras per ongeluk binnenkregen. Samantha Leigh, een van de onderzoekers van de Universiteit van Californië, wilde dit fenomeen verder onderzoeken.

Speciaal dieet

Om erachter te komen hoeveel plantaardig materiaal de haaien kunnen verteren haalde Leigh een vijftal kaphamerhaaien uit de zee die ze in een aquarium onderbracht. Drie weken lang werden een aantal van deze haaien op een speciaal dieet gezet van 90 procent zeegras en tien procent inktvis. Het resultaat was verrassend. Het gewicht van de kaphamerhaai nam toe, daarnaast kwamen de onderzoekers erachter dat de haaien even goed zijn in het verteren van zowel vezels als plantaardig voedsel. Zelfs beter dan een panda. Daardoor konden de onderzoekers concluderen dat de kaphamerhaai zich onder de omnivoren mag scharen, wat best opmerkelijk is aangezien zij verwant zijn aan haaien die alleen maar dierlijke producten tot zich nemen.