Crowdfunding: Wie biedt?

Crowdfunding is hotter dan ooit. Dirty Science selecteert de meest interessante crowdfundingprojecten van dit moment.

PROTHESES VOOR DE MASSA
Unlimited Tomorrow  

Plaats: Fort Collins, Colorado
Benodigd:  $1.070.000,-
Investeringsvorm: aandelen
Opgehaald tot op heden: $340.631,-
Deadline: eind maart/ begin april

Wat is het plan? Unlimited Tomorrow is het bedrijf van de 21-jarige techkid Easton LaChappelle die betaalbare protheses voor de massa wil maken: kunstmatige armen en benen voor minder dan 5000 dollar, die aan de deur worden afgeleverd.

Waar wordt het geld aan besteed? Verdere productontwikkeling en onderzoek. Hoe meer geld er wordt binnengehaald, hoe meer personeel Unlimited Tomorrow kan aantrekken en hoe grootschaliger de productie kan worden opgezet. Dat kan de prijs weer verder drukken.  

Pro: LaChapelle genereert behoorlijk wat buzz en heeft al flink wat geld opgehaald in voorgaande jaren. Een recente samenwerking met Microsoft zet het bedrijf nog steviger op de kaart.

Contra: Er is behoorlijk wat concurrentie op de markt in prothesen, waaronder hele grote, al gevestigde jongens.

Kickback: Geïnteresseerden kunnen aandelen kopen in het bedrijf tegen een aantrekkelijke korting. Je aandelen zijn dus eigen al direct meer waard op het moment dat het streefbedrag bij elkaar gehaald is.

Gevonden op: microventures.com

SOLAR HOME SYSTEMS
Voorzie een Afrikaans dorp van zonne-energie

Plaats: Siaya, Kenia
Benodigd: €65.200
Investeringsvorm: lening
Opgehaald tot op heden: €38.750
Deadline: eind maart

Wat is het plan? 56 families in Kenia krijgen door middel van zonnepanelen toegang tot stroom, waardoor in het donker onderwijs gegeven kan worden aan kinderen, en er ‘s avonds andere kleine werkzaamheden gedaan kunnen worden.

Waar wordt het geld aan besteed? Aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen.  Energie die overblijft wordt vermarkt.

Pro: Zonne-energie blijft populair, en dat deze techniek nog niet eerder is toegepast in dergelijke situaties is een groot raadsel.

Contra: Er zijn verschillende lokale partners mee gemoeid en dat is in dergelijke landen zowel een voordeel als een risico.

Kickback: Looptijd van de financiering is 18 maanden, met een halfjaarlijkse aflossing. De rente bedraagt 3,5 % gedurende de hele looptijd.

Gevonden op: www.lendahand.com/nl

HOTEL CON CORAZÓN
Hotel met een hart

Plaats: Rincon de la Vieja, Costa Rica
Benodigd: €125.000 –  €200.000
Investeringsvorm: lening
Opgehaald: €32.500
Deadline: 2 april  

Wat is het plan? In Costa Rica een ‘Hotel met een hart’ realiseren. Een kleinschalig hotel met oog voor mens, cultuur en natuur, voor en met de lokale bevolking.

Waar wordt het geld aan besteed? De bouw van het hotel en het aantrekken van lokaal personeel. Daarna worden de winsten teruggeven aan de bevolking en in andere lokale projecten gestopt, waaronder educatie voor kinderen.

Pro: Initiatiefnemers hebben een samenwerking met stichting Hotel Con Corazón en Riksja Travel. Dat zorgt voor veel kennis en armslag.

Contra: De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen; cultuurverschillen en daardoor dus uitvoerproblemen liggen op de loer. Anderzijds hebben vergelijkbare projecten van de stichting in het recente verleden – onder andere in Nicaragua – zich al bewezen.

Kickback: 20% totaalrendement, 1,9% nominaal jaarrendement, 2.41% effectief jaarrendement

Gevonden op: crowdaboutnow.nl

HAMLET VAN OPERA2DAY
DVD or no DVD, That’s the question…
NODIG: €5.500 | DEADLINE: 24 april| GEVONDEN OP: Voordekunst.nl

Shakespeare anno nu, zo kun je de uitvoering van OPERA2DAY van de klassieker Hamlet het best omschrijven. Toneel, zang en film komen samen in een spectaculaire, eigentijdse regie en dat willen de makers graag vastleggen op een schijfje voor het nageslacht. Ook wil men de voorstelling beschikbaar maken als hoogwaardige streaming. Dat moet lukken toch?

DIY Cardboard Musical Keyboard Kit KAMI-OTO
Keyboard van karton
NODIG: $18.392 | DEADLINE: 24 maart | GEVONDEN OP: Kickstarter.com

Tablets en smartphones kennen genoeg apps die je portable gadgets omtoveren tot een synthesizer, die zijn in negen van de toens keer een gevalletje van net niet. Met de DIY Cardboard Musical Keyboard Kit KAMI-OTO, van een beroemde Japanse veteraan uit de (muzikale) gamescene, behoort dat tot het verleden. Met goedkope, duurzame materialen heb je in een mum van tijd je eigen synthesizer en kun je helemaal los met een keur aan apps.

WINDPARK NIJMEGEN
Geen windeieren
INLEG: € 250 per windaandeel | GEVONDEN OP: WindparkNijmegenBetuwe.nl

Na met succes vier windmolens te hebben gefinancierd, wil Windpark Nijmegen-Betuwe nu ook zonnepanelen plaatsen. Een zonnepark van 29.000 panelen zou haalbaar moeten zijn. Het is de bedoeling dat de stroom die door het windpark en de zonnecentrale wordt opgewekt, straks door één kabel naar het elektriciteitsnet gaat. De burgercoöperatie Windpower Nijmegen wil eigenaar worden van Zonnepark De Grift en is dat al van de molens. Leden kunnen in een later stadium in het project investeren. Burgers verdienen hiermee geld door de verkoop van stroom aan hun eigen gemeenten. Stoer concept.

AKOESTICUM
Hotspot voor zang, dans, toneel, muziek
NODIG: €150.000 – €180.000| DEADLINE: 4 april | GEVONDEN OP: Crowdaboutnow.nl

Nadat de kleine poppodia, theaters en orkesten in Nederland de afgelopen tien jaar desastreus zijn ontmanteld door Den Haag, is het mooi om een tegengeluid te horen. Akoesticum is een multifunctioneel complex dat al in gebruik is genomen, maar de initiatiefnemers willen nu de volgende stap maken. Naar eigen zeggen om “generaties en culturen te verbinden en voor iedereen de wereld rijker en groter te maken. Voor professionals en amateurs. Van jong tot oud. En voor een breed publiek dat kan komen kijken of actief kan meedoen.” Deze oude kazerne op de Veluwe is omgetoverd tot culturele werkplek met professionele oefenruimtes (12 zalen/werkruimtes), overnachtingsmogelijkheden (150 bedden) en een eigen catering. Fraai.

ELO
Opvouwbare vaas
NODIG: $ 10.274| DEADLINE: 12 maart | GEVONDEN OP: Kickstarter.com

Het idee achter ELO is dat je een bos bloemen al in de winkel in de door jou meegenomen, opvouwbare vaas kunt stoppen en eenvoudig mee kunt nemen. Thuis zet je de bloemen en het omhulsel in de glazen basisvoet. ELO is in allerlei maten en kleuren te bestellen, rolt uit een 3D-printer, en is zo geschikt voor ieder type interieur en voor elke boeketomvang.

MAHA SHAKTI FOUNDATION
Ondernemende moeders in India
NODIG: €23.850 | DEADLINE: 1 maart | GEVONDEN OP: Lendahand.com

De positie van de vrouw is wereldwijd actueler dan ooit. Zeker in India verdient dit nog wat extra steun. Een van de armste regio’s in India is Odisha. In de sloppenwijken in het Khurdadistrict ontbreken basisvoorzieningen, zoals stromend water en toiletten. Terwijl vaders elders werken als dagarbeider, runnen veel moeders een kleine onderneming, zoals een naaiatelier of beautysalon. De Maha Shakti Foundation verstrekt leningen aan 69 moeders in deze community’s, bedoeld om hun bedrijfjes te voorzien van extra materialen. Lokale partner Milaap verstrekt een lening aan de stichting die in 24 maanden moet worden afbetaald. Mooi initiatief, dat ook nog eens goed zou moeten zijn voor 3% rente op jaarbasis.

VITA SPIRIT
Aangelengde wodka met een goed verhaal
NODIG: £130.000 | DEADLINE: 1 maart GEVONDEN OP: Crowdcube.com

Leuk, zo’n wodka-Red Bull als je om 1u ‘s nachts even een dipje hebt, maar het is nogal een calorieënbom. Sowieso is de markt voor bewuster eten en drinken groeiende. Insert Vita Spirit: een wodka in een stijlvolle fles, die zich prima laat mengen met water en een – naar eigen zeggen – heerlijk verfrissend, citrusachtige, alcoholische versnapering oplevert zonder toevoeging van suiker, gluten en geur-, kleur- en smaakstoffen. Puur natuur en verantwoord aangeschoten worden, met veel minder calorieëninname… wie wil dat nu niet?   

CLAMP PROTECTOR
Nooit meer afgebroken MacBook-opladerkabels
NODIG: $1.500 | DEADLINE: 1 maart | GEVONDEN OP: Indiegogo

Soms lijkt het wel alsof ze het er om doen, die boefjes van Apple: al die accessoires die voortijdige stuk gaan of kwijtraken. Met name het breekbare karakter van de snoeren van de MacBookopladers is velen een doorn in het oog. De Clamp Protector verhelpt dat probleem door met stevige, witte klemmen de kabel aan twee kanten te beschermen tegen knikken, scheuren en afbreken. Verplichte kost, of je moet natuurlijk iedere keer lachend 80 euro voor een nieuwe Macbook-opladerkabel willen blijven uitgeven.

DESIGN & DRIVE
Je eigen conceptcar via Blockchain en 3D-technologie

Hackrod, een bedrijf uit Californië, heeft wel iets héél speciaals in de maak. Een combinatie van nieuwe technologieën, waarmee iedere klant zijn of haar eigen conceptcar kan ontwerpen en vervolgens thuis laat bezorgen. Het klinkt almost too good to be true, maar de eerste mijlpaal van 50.000 dollar is reeds behaald. Bovendien wordt het bedrijf gerund door een aantal slimme koppen en grote namen uit de industrie. Uiteindelijk wil Hackrod tussen de 500.000 en 1 miljoen dollar ophalen, om zo diverse technologieën nog beter op elkaar af te stemmen en het daadwerkelijke productieproces te realiseren.

Als testcase kwam het bedrijf met een concept van een ouderwetse roadster. Deze zogenaamde Bandita Speedster is gecreëerd met behulp met behulp van kunstmatige intelligentie en 3D-printing en het proces zou in principe voor iedere auto moeten gelden.

Via de computer en augmented reality creëer je de auto van je dromen. Vervolgens controleert de software of alles mechanisch en aerodynamisch klopt, om daarna daaruit een uniek exclusief model in 3D en geprint aluminium te vervaardigen. Eerlijk is eerlijk, zover is voor de Bandita Speedster ook nog niet, al heeft men wel al het buizenchassis gemaakt. Met nieuwe fondsen moet deze natte droom voor autoliefhebbers daadwerkelijk het licht zien. Investeerders kunnen al vanaf 100 dollar instappen, en het geld wordt ingezet in aandelen.

Meer informatie: hackrod.com
Gevonden op: microventures.com