Criminelen leren niet van CSI

CSI, Law&Order en het Nederlanse Flikken hoeven voorlopig niet van de buis. Criminelen steken namelijk niets op van politieseries waarin onderzoek van de plaats delict op betrouwbare wijze gepresenteerd wordt voor het beramen van ‘the perfect crime’.

Duitse onderzoekers deden afgelopen jaren uitgebreid onderzoek naar de correlatie tussen misdaadcijfers en de populariteit van dergelijke televisieprogramma’s. In januari presenteerden ze hun bevindingen in The International Journal of Law, Crime and Justice. Afgelopen jaren is het aantal onopgeloste zaken in de VS flink gestegen, maar dat komt niet doordat boeven inventiever worden door naar televisie te kijken.

Wetenschappers vroege gevangenen waar ze kennis voor hun ‘vak’ hadden opgedaan; CSI en andere series scoorden niet al te hoog. In een volgende fase van hun onderzoek lieten ze proefpersonen naar CSI kijken en vroegen hen daarna om een in scene gezette misdaad te plegen. Ze bleken niet veel slimmer dan anderen die de serie niet hadden gekeken.

Het is een hardnekkig gerucht dat criminelen ideeën op doen met politieseries. Ook wordt gesteld dat gewelddadige films en games aanzetten tot onaanvaardbaar gedrag. Dat eerste blijkt dus niet waar.