China bouwt ‘kunstmatige zon’ met temperatuur van 100 miljoen graden

Chinese wetenschappers hebben deze week een belangrijke mijlpaal behaald. De ‘kunstmatige zon’ die ze hebben gebouwd heeft een temperatuur behaald van 100 miljoen graden celsius, waarmee het zes keer zo warm is als de kern van de zon. 

De ‘kunstmatige zon’ werd ontworpen voor een project om waterstof om te zetten in groene energie. De reactor boots hiervoor de processen van de zon na. Deze week behaalden Chinese wetenschappers van de Experimental Advanced Superconducting Tokamak een mijlpaal toen de ‘kunstmatige zon’ voor het eerst de 100 miljoen graden wist aan te tikken. Het aantal graden waarvan wordt aangenomen dat het de temperatuur zal zijn waarbij een kernfusie optreedt. Iets waar veel wetenschappers al jaren onderzoek naar doen.

Kunstmatige maan

Dit is niet het eerste onderzoek van Chinese wetenschappers met een link naar planetenstelsel dat deze maand het nieuws haalt. Eerder deze maand werd bekendgemaakt dat China van plan is om een ‘kunstmatige maan’ te lanceren die acht keer meer lichtsterkte heeft dan de maan, om zo straatverlichting te kunnen vervangen.