CES and Beyond

Sinds de allereerste editie ruim vijftig jaar geleden, is de Consumer Electronics Show (CES) de plek gebleken om elektronische ontwikkelingen te schetsen en innovaties te spotten. Op de beurs zijn niet alleen de allergrootste hightechbedrijven vertegenwoordigd, maar je loopt er ook de ‘Jobsen’ en ‘Wozniaks’ van morgen tegen het lijf. Dit jaar nam Dirty Science een kijkje op de CES in thuisbasis Las Vegas om te zien welke gadgets ons leven komende tijd zullen veranderen. Een selectie van onze voorkeuren.

Foto: Philips

Slimme slaapband
Alle aandacht voor een oer-Hollandse vinding in de gokstad in de woestijn. In januari lanceerde Philips een innovatie op de CES waarmee de kwaliteit van je slaap verbetert. De zogenoemde SmartSleep monitort je hersengolven en registreert wanneer je wegdommelt en wakker wordt. Bovenal verspreidt het een toon die eventuele verstoringen in je diepe slaap – de periode waarin je het meest tot rust komt – voorkomen worden. Het Nederlandse tech-bedrijf zegt dat gebruik van de slaapband voor meer concentratievermogen overdag zorgt en bovenal ook bijdraagt aan een uitgeslapen gevoel.

Philips SmartSleep
Lancering: later dit jaar
Prijs: nog niet bekend

Foto: Moviphone

Smartphone-projectie
Smartphones worden misschien steeds groter, in de praktijk blijken de kleine schermpjes nog niet optimaal om films en series op te bekijken. Movi Phone, het product van tien jaar ontwikkeling door een groepje knappe koppen even verderop in ‘the valley’, heeft een ingebouwde hoge resolutie projector. Daarmee kijk je tot 7 uur non-stop 720p films. Top voor een avond met vrienden of een presentatie bij een belangrijke klant. De geraamde prijs voor de Android-smartphone ligt ver onder die van concurrenten en is zelfs lager dan de meeste kwaliteits-beemers.

Movi Phone
Lancering: Afhankelijk van crowdfunding
Prijs: $600

Foto: L’Oréal

Nagelbescherming
Toegegeven, we liepen eerst voorbij aan de stand van het Franse cosmeticabedrijf L’Oréal in de overtuiging dat er nep-nagels en lak werd aangeboden. De werkelijkheid echter is vele malen mooier: dit jaar lanceren de Fransen een mini-sensor die UV-straling meet en je waarschuwt als je te lang in de zon ligt. De microchip kleeft aan je nagel – wel zo handig als je in je bikini op het strand ligt – en bevat een naast een UV-meter ook een sensor die de temperatuur meet en een NFC-antenne; het apparaatje laadt zichzelf op met zonnenenergie en heeft geen batterij nodig. Ook leuk: het hippe ontwerp van designer Yves Béhar.

UV Sense
Lancering: Waarschijnlijk 2019
Prijs: Onbekend

Foto: Samsung

Muur voor je kop
Het is altijd druk bij de kraam van Samsung. De Koreanen gebruiken de tech-beurs namelijk om hun meest spectaculaire nieuwe vindingen aan het grote publiek te tonen. Na het overweldigende succes van ‘The Frame’ – een hypermoderne televisie die in stand-by modus oogt als een levensecht kunstwerk – in 2017, kreeg het bedrijf dit jaar de handen van de aanwezige pers op elkaar voor opvolger The Wall: ’s-Werelds eerste modulaire televisie. Het basis-element van 146 inch is met verschillende toevoegingen zo groot te maken dat het een volledige muur bedekt. En daar is kennelijk behoefte aan. Het apparaat maakt gebruik van vele miljoenen kleine led-lampjes (zogenoemde MicroLed-technologie) waardoor een helderder, en minder schokkerig beeld ontstaat.

The Wall
Lancering: Deze zomer
Prijs: naar verwachting circa €20.000 voor het basisdeel van de modulaire televisie

Foto: Kohler

De grote boodschap
Of het een succes wordt, is maar de vraag. Numi, de pratende toiletpot van de 145 jaar oude Amerikaanse sanitair-fabrikant Kohler, is wél veruit het meest opmerkelijke product op de CES gebleken – en heeft sinds de beurs aandacht gekregen in zo’n beetje alle media. De slimme WC is uitgerust met boxen, om rustgevende muziek te spelen tijdens het gebruik, en verspreidt de nodige hoeveelheid sfeerverlichting. En ook dat ontbrak er tot op heden aan. De meeste hilariteit in de pers echter is om de stem die onder de deksel vandaan komt; de pot is aan te sluiten op Amazon’s Alexa en attendeert gebruikers met een vriendelijk vrouwengeluid wanneer er weer een borstel door heen gehaald moet worden.

Numi
Lancering: Op de CES
Prijs: $6.000