Boycot professoren killer-robots

The survivors of the nuclear fire called the war Judgement Day. They lived only to face a new nightmare, the war against the machines. Liefhebbers van de ‘Terminator’-reeks kennen de openingsquote van de tweede film ongetwijfeld uit hun hoofd. Naar nu blijkt, is de dreigende tekst inmiddels ook bekend bij een groeiend aantal hightech-developpers en professoren. Volgens sommigen in het Arteficial Intelligence (AI)-vak is het scenario uit de filmserie nog helemaal niet zo onrealistisch; als we niet uitkijken, zeggen zij, dreigt inderdaad een oorlog met de mens gemaakte killer-robots.

In april legde een vijftigtal hoogleraren verbonden aan de Zuid-Koreaanse KAIST Universiteit het werk neer om te protesteren tegen wat zij noemen ‘de derde revolutie op het slagveld’. Het wetenschappelijke instituut werkt samen met defensiebedrijf Hanwa Systems in de ontwikkeling van ‘AI-robots die doelen zoeken en elimineren zonder menselijke controle’. Eenmaal in verkeerde handen zou de nieuwe technologie tot catastrophale gevolgen kunnen leiden, waarschuwen de professoren. Tesla-baas Elon Musk trok vorig jaar al, samen met 115 andere in de industrie, aan de bel over de potentiële gevaren van AI.

Zuid-Korea is overigens niet het enige land dat killer-robots wil inzetten. Ook in de VS, Rusland, China en het VK werken overheden en ontwikkelaars aan zelfdenkende wapensystemen. Dit voorjaar kwam de VN bijeen in Wenen om internationale afspraken te maken over een beperking van robots in oorlogsvoering, een soort van aanvulling op de Geneefse Conventie.