Deze boeken moet je vóór 2018 nog gelezen hebben!

1. De Moderne Schandpaal
Elk onderwerp waar Ronson over schrijft, verandert in goud. Zijn boeken over complotdenkers, extremisten en psychopaten werden een wereldwijd verkoopsucces. Gelukkig is nu ook zijn So You’ve been Publicly Shamed vertaald in het Nederlands. Een boek over mensen die na één misstap, één foute tweet, één verkeerde opmerking hun leven kwijt waren en aan de schandpaal van de moderne communicatiemiddelen werden genageld. Grappig, gruwelijk, onmogelijk weg te leggen.
Dit is vernederend., Jon Ronson, € 18,50, Maven Publishing

2. Geluktrucs
Derren Brown, wereldberoemd mentalist en illusionist, schreef dit historische, filosofische en praktische werkje over geluk en hoe het te bereiken. Geestig, briljant, en getuigend van een diepe wijsheid en menselijk mededogen. Stephen Fry noemt het boek levensveranderend. Nooit gehoord van Derren Brown? Google hem nu en ga onmiddellijk alle afleveringen kijken van Tricks of the mind.
Happy: Why More or Less everything is absolutely fine, Derren Brown, €14,49, Transworld Publishers Ltd

3. Zij waren hun eigen proefdier
Ja, het is een eBook, ja, het is in het Engels en ja, het is uit 2010. Maar het is door veel te weinig mensen gelezen en te leuk om niet aan te raden. Dit hilarische boek beschrijft de idioten, waaghalzen en helden die de meest bizarre en gevaarlijke experimenten uitvoerden op zichzelf. In naam van de wetenschap, tot nut van het algemeen. Over syfilis, slakkensoep en dodelijke gassen. Een heerlijke vorm van absurdistische non-fictie.
Smoking Ears and Screaming Teeth, Trevor Norton, € 6,99, Cornerstone Digital

4. Kleurkennis
Een in verrukkelijk Brits geschreven, fantastisch gedocumenteerd boek over kleur en de menselijke beschaving. Anekdotes over kunstenaars, feitjes over pigmenten, schilder en, literatuur, mode, politiek, van de Oudheid tot nu. De kennis spat er vanaf. Ook nog eens bijzonder lekker vormgegeven. Een boek dat je iedereen door de strot zou willen duwen.
The Secret Lives of Colour, Kassia St Clair, € 24,99, Hodder & Stoughton General Division

5. Prachtige portretten
Haar portretten zijn surrealistisch, aantrekkelijk en altijd bijzonder. Op haar zeventiende had Instagramfenomeen Annegien Schilling al 750.000 volgers. Nu schreef ze dit boek, waarin ze stap voor stap uitlegt hoe het creatieve en technische proces van (portret)fotografie in zijn werk gaat. Helder, persoonlijk en onderhoudend.
Imagine. Shoot. Create., Annegien Schilling, € 20,-, Kosmos Uitgevers