De beste sci-fi films van de 21ste eeuw

Een goede sciencefictionfilm biedt visueel spektakel of een inhoudelijke boodschap over de mens en zijn toekomst. En in het beste geval beide.

Arrival (2016)
Linguïste Louise Banks moet in een race tegen de klok de taal van buitenaardse wezens ontcijferen, om antwoord te krijgen op simpele vragen als ‘wie zijn jullie?’ en ‘wat komen jullie hier doen?’. Intussen worden regeringen en legers over de hele wereld steeds zenuwachtiger. Deze fijn opgebouwde, intelligente sciencefictionthriller van de Canadese cineast Denis Villeneuve houdt de kijker tot de laatste minuten in spanning, ook zonder groteske ruimtegevechten en ontploffingen.

Moon (2009)
Sam Rockwell draagt in zijn eentje dit subtiele scifidrama, als astronaut Sam Bell die Helium-3 delft op de maan. Hij wordt hierin bijgestaan door – jawel – de stem van Kevin Spacey als behulpzame boordcomputer GERTY. Wanneer Bell last van hoofdpijn en concentratieproblemen krijgt, leidt dat tot een ongeluk met zijn maanbuggy. Toch blijkt de vork totaal anders in de steel te zitten dan je aanvankelijk zou vermoeden. Het effectieve plot zal niemand onberoerd laten.

Ex Machina (2015)
De jonge codeur Caleb brengt een week door bij Nathan, CEO van een internetbedrijf in een afgelegen, hypermodern huis. Wanneer Caleb wordt gevraagd om de door Nathan gemaakte robotvrouw Ava te onderwerpen aan een Turingtest, slaat de sfeer al snel om. Want wie test wie nu eigenlijk? Thema’s als menselijke emoties en vertrouwen worden indringend aan het voetlicht gebracht. Spannende psychologische thriller waarbij kunstmatige intelligentie de hoofdrol opeist.

District 9 (2009)
Het regiedebuut van Neill Blomkamp was een schot in de roos en vertelt een omgekeerd invasieverhaal. Wanneer een buitenaards ras de aarde bereikt, worden deze in een vluchtelingenkamp in Zuid-Afrika weggestopt. Een sullige overheidsfunctionaris ontdekt echter de kracht van de alien-biotechnologie en wordt vervolgens doelwit van zijn eigen regering. Het resultaat is een confronterende, overtuigende mix van genres en stijlen die juist daardoor genreoverstijgend werkt.

Gravity (2013)
Een tot op zekere hoogte realistische, ‘kleine’, rampenfilm in de onmetelijke ruimte met Sandra Bullock en George Clooney, die als astronauten reparaties verrichten aan de Hubbletelescoop. Wanneer een satelliet in de buurt ontploft, wordt de Space Shuttle van de astronauten verwoest. De schier onmogelijke taak van Bullock en Clooney om terug te keren naar de aarde wordt zo intens, spannend en ontroerend in beeld gebracht, dat je de hele film op het puntje van je stoel zit.