Beleggen is wachten

Al sinds zijn puberteit is beleggingstrainer Peter Siks gefascineerd door de magie van de beursvloer. Toen nog vanuit de gedachte ‘snel gratis geld’; tegenwoordig met heel veel meer kennis en geduld. En met een missie: “Bij een terugtrekkende overheid móeten mensen wel zelf voor hun eigen toekomst gaan zorgen.”

“Bij beleggen denken mensen vaak aan: met een rood hoofd achter je computer elke minuut je cijfers checken. Handelen. Spanning.  Snel geld verdienen. Terwijl beleggen toch vooral met wachten te maken heeft. Kijk, geld is een abstract concept. Rekenen is lastig en mensen zijn slechte langetermijnplanners. De gemiddelde mens lijdt aan overconfidence: het idee dat zijn of haar prestaties beter zijn dan die van de gemiddelde mens. Als je aan een zaal mensen vraagt: wie van jullie rijdt beter dan gemiddeld? Dan steekt 70% zijn hand op. Dat geldt ook voor veel beginnende beleggers. Ikzelf ben ook  door schade en schande wijs geworden.”

“En toch: langjarig beleggen wint het altijd van sparen. Natuurlijk, sparen is veilig, geeft mensen een gevoel van controle. Nederlanders hebben maar liefst 350 miljard aan spaargeld op de bank staan. De geschiedenis heeft echter uitgewezen dat je nooit die 7% rendement behaalt met sparen, die je wel met langdurig beleggen behaalt. Als opa en oma bij de geboorte van hun kleinkind per maand honderd euro inleggen, en het kind neemt dat van ze over als het zelf gaat werken, dan is het bedrag op zijn vijftigste aangegroeid tot 500.000 euro.  Op zijn zestigste tot 1 miljoen. Terwijl er in totaal 60.000 euro is ingelegd. In mijn ideale wereld wordt er dan ook geen spaarrekening geopend bij de geboorte van een kind, maar een beleggingsrekening.“

Sleuteltjes
“Mensen moeten een soort drempel over als het gaat over beleggen. Iedereen heeft wel een ome Sjaak die veel geld op de beurs is kwijtgeraakt. Maar met wat kennis kun je heel verstandig beleggen; er zijn thuisbeleggers die het heel goed doen. Maar die hebben er wel bijna een baan bij.  Je moet je namelijk willen verdiepen in de materie. Lukt dat niet, dan kun je tegenwoordig als particulier je geld láten beleggen. Dat is wel iets duurder, maar wel comfortabel, om de sleuteltjes over te dragen en te weten dat iets goed geregeld is.”

“Bij Binck hebben we bijvoorbeeld Forward, waarmee je  kunt instappen met laat zeggen 50 euro per maand. Dat wordt dan belegd in wereldwijde indexbedrijven. Dan zit je echt wel veilig. Indexen hebben namelijk een zelfreinigende werking. Als een bedrijf het niet goed doet, valt het eruit. En het kan nooit zo zijn dat alle bedrijven in de hele wereld tegelijk onderuitgaan. Dus mijn advies komt uiteindelijk ook altijd hierop neer:  spreid je risico en wacht. Twintig, dertig jaar.”

“Beleggen groeit, vooral door jonge mensen. Het kwartje begint te vallen dat de verzorgingsstaat barstjes vertoont en dat zij zelf voor hun toekomst moeten zorgen. Toch zijn er ook jonge mensen die het superleuk vinden om met een app actief te handelen, die doen het voor ‘die twinkeling’. Bij anderen past het beter half te sparen, half te beleggen. Of half ‘voor het spel’ en half degelijk beleggen voor de lange termijn. Alles kan. Whatever makes you tick.”

Peter Siks
Al 39 jaar heeft deze beleggingstrainer bij Binck ervaring op de beursvloer. Hij geeft gewone en online seminars, was co-auteur van Beleggen voor Dummies, en schreef samen met Manno van den Berg het toegankelijke Beleggen is niet eng.