Voor de baas aan de keukentafel: we werken vaker thuis

Even geen zin in die immer ratelende collega, eindeloze vergaderingen en gesprekjes bij het kopieerapparaat? Nou, je bent niet de enige. Ruim 37 procent van alle werkende Nederlanders kiest er regelmatig voor om een dagje thuis te werken.

Een flinke stijging, zo beargumenteren cijfermeesters van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS): vijf jaar terug was dat nog maar krap een derde. Mannen (39%), en dan vooral programmeurs, werken het liefste vanachter de keukentafel. Onder vrouwen (34%) groeit het aantal thuiswerkers het snelst.

Arbeidsadviseurs zeggen dat werknemers vooral waarderen dat ze hun eigen agenda in kunnen delen als ze vanuit huis werken. Daarbij bespaart het jonge ouders, die tussen hun werkzaamheden door voor hun kroost kunnen zorgen, veel geld aan kinderopvang. Thuiswerken is bovenal goed nieuws voor het verkeer: minder forenzen betekent ook minder files. Dat resulteert weer in minder uitstoot en is beter voor het milieu.

De meeste bazen in Nederland lijken geen probleem te hebben met thuiswerk, zo blijkt uit onderzoek. Wellicht omdat nooit serieus getest is hoe productief werknemers zijn die vanuit huis werken.