‘Assassin’s Creed: Origins’: Oud Egypte majestueus tot leven gewekt

De Assassin’s Creedserie is het kroonjuweel van het Franse Ubisoft. Helaas bleken de versies van 2014 en 2015 van de jaarlijks terugkerende game buggy en minder succesvol. Na een jaar rust verwelkomen we de nieuwste telg uit het Assassin’s Creedgeslacht: Origins. En lijkt de serie terug op zijn oude, hoge niveau.

De franchise is sinds 2007 een klinkend kassucces. Eind 2016 stond de teller op meer dan 100 miljoen verkochte games. Diverse spin-offs in de vorm van boeken, strips, standbeeldjes en collectibles brachten nog meer geld in het laatje en begin dit jaar verscheen er een heuse Assassin’s Creedfilm in de bioscopen met kopstukken als Michael Fassbender en Marion Cotillard.

De serie begon scheurtjes te vertonen in 2014. Assassin’s Creed: Unity kende tijdens de release al tal van bugs en grafische onvolkomenheden. Dit zorgde voor zoveel ophef dat Ubisoft zijn gamers wereldwijd compenseerde. Het in 2015 verschenen Assassin’s Creed: Syndicate streek wat plooien recht, maar gamers waren de serie een beetje beu aan het worden. Het gevolg was dat er in 2016 een jaar rust werd ingericht. Nu mogen we weer aan de slag met Assassin’s Creed: Origins.

Verzengende woestijnen
Deze sandboxgame speelt zich af in het oude Egypte en dat is een welkome afwisseling na de vorige delen, die diverse, overigens prachtig vormgegeven, steden hadden als speeltuin: Rome, Parijs, Londen, Florence en Constantinopel. Dit spel kent opnieuw steden, maar ook prachtige natuur, verzengende woestijnen, vruchtbare gebieden rondom de Nijl en natuurlijk imposante bouwwerken waaronder de piramides van de farao’s. Als speler kruip je in de huid van Bayek: een van de laatste van de Medjay, een groep krijgers uit Nubië die honderden jaren in dienst waren van de farao’s. Bayek is een atletisch en krachtig figuur die zowel met zwaarden en speren overweg kan, als met pijl en boog. Net als bij de voorgangers mag je overal rondklauteren, en kun je je vrij rondbewegen in een gigantische, oogstrelende, fascinerende wereld van heel lang geleden.
De eeuwigdurende strijd tussen de Assassijnen en de Tempeliers staat ook nu weer centraal, maar in Origins sta je als speler mede aan de wieg van het ontstaan van de Brotherhood of Assassins die het opnemen tegen de machtswellustige Tempeliers. Voor fans die zich hebben ondergedompeld in de ‘lore’ van de serie, is dat een zeer bijzonder moment.

Assassin’s Creed: Origins oogt even fris als fraai, en huisvest dagen, zo niet weken, spelplezier. De gameplay zelf is – in alle eerlijkheid – niet wezenlijk veranderd, maar de mysterieuze setting, het achtergrondverhaal en de intrigerende hoofdfiguur spreken zeer tot de verbeelding. Neem daarbij gastrollen van historische figuren als Cleopatra en Julius Caesar, en de avontuurlijke gamer met een zwak voor klassieke geschiedenis wordt door Ubisoft opnieuw op zijn wenken bediend.