Alternatieve musicplayers voor je smartphone

Muziek is voor veel mensen een manier om hun identiteit vorm te geven. De smartphone vormt meer en meer een stuk van ons wezen. Deze twee zaken zijn prima te combineren.

Tekst: Jan Meijroos

De iPod is langzaam uit het straatbeeld aan het verdwijnen. Niet zo vreemd: het leeuwendeel van de mensen luistert muziek via de smartphone, met de door Google en Apple ingebakken musicplayers. Beide doen prima hun ding, maar het kan handiger én vooral mooier.

Neem Cesium voor de iPhone (€2,29): deze strakke, cleane app doet denken aan iOS uit de begindagen van Apple. Maar dan met de slimme handigheidjes van nu. Zo zijn er diverse gesturecontrols in te schakelen, waardoor het afspeelvenster met swipes en taps te bedienen is. Verder kun je schakelen tussen meerdere kleurenthema’s, waaronder een speciale nachtmodus.
Voor diegenen die de looks minstens zo belangrijk vinden als de functionaliteit, is de iOS-app Ecoute (€1,09) een aanrader. Dit is een van fraaiste muziekspelers voor de iPhone. Niet voor niets luidt de volledige naam van deze app: ‘Ecoute – Beautiful Music Player.’ In welke modus je deze app ook zet, hij ziet er altijd lekker en rustig uit, waardoor de navigatie als vanzelf en superintuïtief verloopt.

Voor Androidtelefoons zijn er heel veel verschillende musicplayers beschikbaar, maar PowerAmp is al jaren de meest populaire. Je kunt twee weken een trialversie testen, daarna betaal je €3,99. PowerAmp is wat features betreft enigszins vergelijkbaar met het hierboven beschreven Ecoute, maar bezit vele interessante extra’s.
Een goed alternatief voor de Android is BlackPlayer. Er is een gratis en een betaalde variant, de BlackPlayer Ex (€2,50). Ga voor de betaalde versie, want die is veel uitgebreider. BlackPlayer is minimalistisch, strak, en biedt diverse audio-effecten, een equalizer en tal van andere snufjes.

De gratis (!) Hype Music, beschikbaar voor zowel Android als iOS, tapt uit een ander vaatje. Deze app is voor muziekliefhebbers die graag nieuwe, onbekende bandjes en artiesten ontdekken. Hij stelt lijsten van albums en nummers samen, haalt deze uit diverse internationale blogs en speelt ze af in een eigen muziekspeler. Je kunt zelf zoekopdrachten geven, filters aan- en uitvinken en zo op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen je eigen muziekgenre(s).

Luister je vooral muziek via je Windowscomputer, installeer dan MusicBee. Deze gratis musicplayer is prachtig vormgegeven en heeft slimme software die razendsnel muziek scant, tagt en aanvullende informatie ophaalt, zoals albumart en lyrics. MusicBee is compatibel met Last.fm en SoundCloud en ondersteunt streaming. Als je een high-end geluidskaart in je pc hebt, of je beschikt over een surround set-up, word je helemaal op je wenken bediend: MusicBee optimaliseert je collectie songs namelijk automatisch.