Aanwas Nederlands designtalent dreigt op te drogen

Als de politiek niet snel meer geld vrijmaakt voor hoog-aangeschreven vakopleidingen voor industrieel productontwerpers, dreigt Nederland zijn positie als designland kwijt te raken. Dit voorjaar luidden verschillende onderwijsinstellingen de noodklok over nijpende budgetten. Een aantal dreigt met een studentenstop als er niet snel meer budget beschikbaar komt. Daarmee dreigt de aanwas van veelbelovende designers uit Nederland op te drogen.

De Eindhovense Design Academy, meermaals onderscheiden als een van ‘s werelds meest toonaangevende instellingen in zijn soort, kondigde in januari al aan het aantal eerstejaarsplekken van 290 naar 150 terug te brengen. In het verleden leverde de school internationale beroemdheden als Piet Hein Eek, Maarten Baas en Joris Laarman op.   

Industrieel design is al decennialang een van de paradepaardjes van de politiek; verschillende premiers en meerdere bewindvoerders bezochten de gerenommeerde opleidingen. Tot op heden bleef het in de loftuitingen vooral bij woorden.