De 5 beste films met voorspellende gaven

Films die een blik op de toekomst werpen… en dan ook nog eens blijken uit te komen. Soms een beetje, en soms komen ze een heel eind dicht in de buurt van de waarheid.

Het mooie van films – met name binnen het sciencefiction genre ook in andere vormen – , is dat schrijvers en regisseurs hun al dan niet kritische toekomstvisie kunnen botvieren. En dat levert met terugwerkende kracht soms behoorlijke voorspellende rolprenten op.

  1. The Truman Show  (1998)

In de Truman Show speelt Jim Carrey het personage Truman Burbank die leeft in een nepwereld waarin een hele stad is nagebouwd voor een realitysoap. Alle ‘bewoners’ zijn acteurs behalve Truman, die als geadopteerd kind is opgegroeid op de tv, onder het oog van miljoenen mensen, zonder dat hij daar weet van heeft. Een jaar na de film was Big Brother op de Nederlandse televisie, en keken miljoenen mensen dagelijks hoe andere mensen in een afgesloten ruimte de dag door kwamen.

  1. Casablanca (1942)

In deze zwart-witte klassieker, met Humphrey Bogart en Ingrid Bergman in de hoofdrollen, wordt min of meer de opmaat richting wat later het einde van de Tweede Wereldoorlog zou blijken, voorspeld terwijl tijdens de uitgave van de film dat nog helemaal niet duidelijk was. De film is gebaseerd op het toneelstuk Everybody Comes to Rick’s (1940), maar de film valt bijkans samen met Operatie Torch; de invasie van Frans Noord-Afrika door de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog die duurde van 8 tot en met 16 november 1942.

  1. Minority Report (2002)

Deze spannende sci-fi thriller draait om een speciale politie-eenheid die moorden kan voorspellen nog voor ze plaatsvinden. De film, geregisseerd door Steven Spielberg en gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal van Philip K. Dick, heeft foefjes en tech die vandaag ingeburgerd zijn zoals bijvoorbeeld een irisscanner als beveiliging. Enger zijn echter de gepersonaliseerde billboards die hoofdrolspeler Cruise alleen reclames tonen die voor hem van toepassing zijn. Google anyone?

  1. Total Recall (1990)

Zelfrijdende auto’s mogen momenteel hip en happening zijn, we zijn nog wel een tijdje verwijderd alvorens we ons massaal laten rijden door bestuurders-loze bolides. Arnold Schwarzenegger’s personage was er in een zijn, door Paul Verhoeven geregisseerde avontuur op Mars ook niet zo’n fan zijn, want tijdens een achtervolging laat de Uber avant la lettre onze held mooi in de steek.  

  1. Back to the Future Part Two (1989)

Dat hadden Spielberg en toch goed in de smiezen… hoe de toekomst eruit zou komen te zien. Platte televisies, videobellen/ skypen, vingerafdrukscan en hooverboards zweven door het beeld. Allemaal zaken die alledaags zijn geworden, al kunnen de huidige hooverboards nog wel wat iteraties gebruiken.