3x nieuwe games

Dirty Science selecteert ieder nummer de meest relevante nieuwe games. Deze keer plunderende piraten, het leven in de Middeleeuwen én in opstand komen tegen religieuze fanatici.

Sea of Thieves
Legale piraterij met een Britse knipoog

Gameplay: De beroemde Engelse studio Rare, makers van klassiekers als Donkey Kong Country en GoldenEye 007, laat na jaren radiostilte eindelijk weer eens van zich horen met Sea of Thieves, een humoristische open-wereldpiratengame waarin spelers samen met vrienden op avontuur gaan. Alle piratenclichés passeren met een dikke knipoog de revue en de sfeer van Pirates of the Caribbean komt direct bovendrijven. Het spel wil spelers laagdrempelig plezier voorschotelen in teamverband, waarbij niks moet en alles mag. Zeilen op de zeven zeeën (onder een blakende zon maar ook in noodweer), op zoek naar vergeten schatten, vechtend tegen skeletten of concurrerende spelers, eilanden ontdekkend, virtuele rum drinkend en piratenliederen zingend… stiekem willen we dit toch allemaal?

Looks & Sound: de cartooneske vormgeving en de zachte kleuren zijn om te zoenen. Neem daarbij de fijne Engelse humor en de piratenaccenten en je weet: dit zit wel snor. Arrr!

Originaliteit: Sea of Thieves weet een ongedwongen, humorvol en avontuurlijk gevoel bij de speler teweeg te brengen die met weinig ander spellen te vergelijken is.

Ontwikkelaar: Rare
Uitgever: Microsoft
Platform: PC, Xbox One
Prijs: € 54,99

Kingdom Come: Deliverance
Jouw Koninkrijk Kome

Gameplay: Een middeleeuwse open-wereldrollenspel zonder draken en tovenarij… een dergelijk spel was er nog niet, dus  de ambitie van Kingdom Come: Deliverance was dan ook torenhoog. De game speelt zich af aan het begin van de 15e eeuw, in het Koninkrijk Bohemen, een onderdeel van het Heilige Roomse Rijk. De focus ligt vooral op een historisch correcte en realistische setting. Om de dood van je ouders te wreken, strijd je tegen invallende troepen, voltooi je belangrijke missies en maak je invloedrijke keuzes. Wat je doet en hoe je dat doet, welke banen je oppakt, of je wel of niet vecht, bij wie je je aansluit… het is allemaal aan jou. Zo verken je majestueuze kastelen, donkere wouden en levendige dorpen, leer je paardrijden en zwaardvechten, neem je deel aan enorme veldslagen en ontmoet je meerdere op historische gebaseerde personages.

Looks & Sound: De game oogt fantastisch en neemt ieder detail uitermate serieus: van de muziek in herbergen, de kleding en de manier van vechten, tot de wapens, de lokale gebruiken en de politieke intriges uit de tijd.

Originaliteit: De middeleeuwen van de 15e eeuw kwamen niet eerder zo gedetailleerd tot leven in een game. Petje af voor de makers.

Ontwikkelaar: Warhorse Studios
Uitgever: Deep Silver
Platform: PC, PlayStation 4, Xbox One
Prijs: € 49,99 – € 54,99

Far Cry 5
Geloofsfanatici over de kling jagen

Gameplay: De open-wereld-shooter-serie Far Cry bracht ons al naar tropische eilanden, Afrika en het Himalayagebergte. Centraal in de serie geldt steevast: de speler moet zien te overleven in een open, gewelddadige wereld tegen een overmacht aan vijanden. Far Cry 5 is dan ook opnieuw snoeihard, maar kent tegelijkertijd  – gitzwarte – humor. In het Amerikaanse Montana neem je het op tegen een religieuze sekte. Leuk: tijdens shoot-outs mag je verschillende AI-aangedreven hulpjes inzetten, waaronder een vrouwelijke sluipschutter en een trouwe hond. Die laatste neemt vijanden hun wapens af en brengt deze vervolgens kwispelend naar je toe. Uiteraard ontbreekt een reeks aan voertuigen niet, waaronder een tot de tanden toe bewapend watervliegtuig waarmee het ook prima bommenwerpen is. Wie tussendoor even iets ander wil doen, gaat jagen op een keur aan wilde dieren of werpt even een hengeltje uit.

Looks & Sound: de veelzijdige natuur in Montana komt fraai tot leven in Far Cry 5, dat rijk is aan bossen, meren en bergen. De bijbehorende flora en fauna, en natuurlijk de knauwende Amerikanen zelf, doen de rest.

Originaliteit: de Far Cry gameplay is inmiddels bekende kost, maar de setting, voertuigen en vijanden verleiden opnieuw tot een bloedige opstand.

Ontwikkelaar: Ubisoft Montreal
Uitgever: Ubisoft
Platform: PC, PlayStation 4 en Xbox One
Prijs: € 44,99 – € 59,99