Youtube grijpt in: slikken van vaatblokjes per direct verboden

We hebben de afgelopen jaren een hoop domme, idiote en levensgevaarlijke trends voorbij zien komen. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Cinnamon Challenge’, waarbij je kaneel moest doorslikken (waardoor de kans groot is dat je stikt) of het ‘Hyperventilatiespel’ die weinig uitleg nodig heeft. Je ademt in hoog tempo in en uit, waardoor je kunstmatig het hyperventileren opwekt, wat voor jongeren een licht gevoel in het hoofd en zelfs hallucinaties op zou wekken. Nare bijkomstigheid: er kan zuurstoftekort in je hersenen optreden, waardoor er organen uitvallen.

Nu is er een nieuwe, ziekelijke challenge: de Tide Pod Challenge. Hierbij is het de bedoeling om een vaatwastablet van het merk Tide door te slikken. Een paar dagen lang circuleerde er talloze video’s van rond op YouTube, maar nu heeft het videoplatform de filmpjes zelf verboden. Volgens hen is het tegen de Community Guidelines om ‘gevaarlijk gedrag aan te moedigen dat tot lichamelijke schade kan leiden’.

Volgens The Washington Post zijn er alleen al dit jaar 37 tieners in het ziekenhuis belandt, die aan de challenge deelnamen. Door de chemische producten die erin zitten (zoals enkele soorten fosfaten) is het zeer giftig. Niet voor niets wordt ook aangeraden om dat type producten op een hoge en veilige plek te bewaren, zodat kleine kinderen er in ieder geval niet bij kunnen.