Wonen in de gymzaal: het huis van de toekomst

Een roadtrip door Amerika bracht hen op het spoor van een compleet nieuwe manier van wonen en werken. Nu wonen ontwerpers Floris Schoonderbeek en zijn vriendin Kathlijn de Booij op De Kleine Campus: een woonwerkgemeenschap plus café in een oud gymnasium in Arnhem. Zelf wonen ze in de gymzaal.

Urenlang toeren over verlaten Amerikaanse snelwegen leidt nog eens tot gesprekken die er toe doen. Over hoe belangrijk al dat werken nou is. Of je te veel werkt. Of misschien juist te weinig, omdat je je werk eigenlijk zo leuk vindt. Een bezoek aan de museumwoning van Charles en Ray Eames, die van de kuipstoeltjes, gaf inspiratie.

Zwemvijver
Floris Schoonderbeek: “Take your pleasure seriously is een quote van hen. Als je doet wat je leuk vindt, kun je beter zorgen dat je het altijd kunt doen en op de fijnste manier.” Toen Schoonderbeek en De Booij niet lang daarna het oude gymnasium in Arnhem konden kopen, grepen ze hun kans. “We maakten kantoren voor vijftig ondernemers, een café, een soort bibliotheek en fijne buitenruimte met inmiddels ook een zwemvijver. Waarom zou je de kwaliteit van wonen niet ook in je werkomgeving willen?” En het bevalt prima. “Soms kom ik drie dagen niet van het terrein af, maar heb ik wel op allerlei plekken gewerkt, uren gewandeld en zelfs gezwommen.”

Tape
Even overwogen ze om zelf in de conciërgewoning te trekken, maar ze kozen toch voor de gymzaal. “Als we toch vrij gingen denken, dan wilden we dat ook doen over onze woning. Een gymzaal dicteert niet, je moet elke functie zelf inpassen. We wilden het snel doen, en met het idee dat het maakbaar blijft. Met tape plakten we op de grond een indeling en van een enorme stapel hout bouwden we een groot blok dat de ruimte opdeelt. Er zitten doorgangen in, maar ook happen eruit voor de keuken of zithoekjes. Inmiddels hebben we een babydochter van bijna een jaar oud, dus timmerden we er voor haar gewoon een kamertje bij. Nu zijn we voorlopig even klaar.”