Wolkenkrabber in San Francisco breekt alle records

De directie van Facebook betrekt in 2018 een nieuw kantoorpand in het hart van San Francisco. Een hoogstandje, ook wat betreft de huurprijzen.

Het gaat langzaam weer beter met de Amerikaanse economie: de grootste bedrijven noteren na jaren van stagnatie weer groene cijfers en ook de prijzen voor woningen en kantoorruimtes zitten in de lift. Representatief voor die ontwikkeling is de huur van de nieuwe directieruimte van Facebook in het hart van San Francisco. Techmiljardair Mark Zuckerberg gaat ruim 35 miljoen dollar per jaar betalen voor zijn nieuwe werkplek. Van Facebook hoeven we komende jaren weinig nieuws te verwachten, grinniken columnisten in de lokale media van San Francisco: het uitzicht vanaf de board room, op de bovenste verdiepingen van de gloednieuwe wolkenkrabber in het centrum 181 Freemont, is namelijk om bij weg te dromen. Bij helder weer kun je Sillicon Valley zien liggen, ver voorbij de Golden Gate Bridge en de Baai van San Francisco. Grote kans dat Zuckerberg en zijn kompanen niet meer aan werk toe komen.

Onderbuurman
Facebook maakte in oktober bekend dat het de nieuwe huurder wordt van de penthouse-appartementen in de luxueuze kolos. In 2018 wordt het kantoor van 4.000 m2 betrokken door Zuckerberg en zijn trouwste volgelingen. Het zeventig verdiepingen hoge complex maakt gebruik van vooral duurzame materialen en is van alle luxe voorzien. De kantoren en woningen van de toren worden aangekleed met waardevol hardhout en aluminium. De vloeren in het complex zijn vanzelfsprekend van hoogwaardig marmer. Meerdere topdesigners staan in de rij om het interieur voor het pand te mogen uittekenen.

San Francisco geldt als een van de duurste steden ter wereld. De nieuw te ontwikkelen vierkante meters moeten een nieuw hoogterecord vestigen in de rijke stad aan de westkust van de Verenigde Staten. Enkele weken geleden werd bekend dat de onderbuurman van Facebook ruim 3,7 miljoen dollar had neergelegd voor een appartementje van krap 200 m2.

Prestigestrijd
Facebook zegt vooral te willen verhuizen om werknemers die in de stad wonen tegemoet te komen. Marktkenners en lokale media echter spreken van een prestigestrijd. Door de huur van het miljoenenkantoor laat Facebook aan zijn concurrentie zien dat het voor de wind gaat met het bedrijf.

Ook Google en Amazon ontwikkelden eerder al zeer kostbare nieuwe werkplekken, die op het eerste gezicht vooral als een luxueuze speeltuin ogen. Zo is techbedrijf Apple al jaren bezig met de bouw van een gigantisch cirkelvormig hoofdkantoor in Cupertino. Dat is nogal een verschil met de rommelige ruimtes waar de hightech-bedrijven jaren geleden in startten: in die tijd lieten de voormannen van de start-ups weten vooral op huisvesting te willen besparen. Alle winst zou worden gebruikt voor verdere ontwikkeling. Daarvan is nu geen sprake meer.

Facebook mag overigens ook wel trots zijn op zijn prestaties: het bedrijf van Zuckerberg behaalde in het dertiende jaar van zijn bestaan een winst van 10,2 miljard dollar, op een omzet van 27 miljard. De waarde van het blauwe paginaatje op het internet wordt geschat op bijna 500 miljard dollar. Het overgrote deel van de werknemers van Facebook moet zich trouwens op werkdagen gewoon blijven melden op de hoofdvestiging van het bedrijf in Menlo Park, in het hart van Silicon Valley op enkele tientallen kilometers van San Francisco. Dochterbedrijven Instagram en Whatsapp worden evenmin verplaatst naar het nieuwe onderkomen in de stad.