Telefoon-uitzetten-effecten

Waarom iedereen elke dag even zijn smartphone moet uitzetten

We staan ermee op en gaan er ook weer mee naar bed. Nee, niet onze partner, maar onze smartphone. Vaak lijkt het alsof onze mobiele telefoon aan onze hand vastgeplakt is. Klinkt alsof we overdrijven, maar helaas is dit niet het geval. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat we onze smartphone elke dag gemiddeld 2.600 keer aanraken. Dat is al goed voor 2,5 uur per dag, maar daar rekenen we het checken van de tijd zonder het ontgrendelen van je telefoon niet bij! Dan kan het bij sommigen snel oplopen naar vier uur per dag.

Maar wat gebeurt er als we onze telefoon voor vijftien minuten uitzetten? Schieten we in de stress, raakt de FOMO (Fear Of Missing Out) ons als nooit tevoren? Nee, totaal niet. Het tegenovergestelde is juist het geval. Uit onderzoek van het Britse Psychological Society blijkt dat de minuten die je zonder smartphone doorbrengt, jou helpen om je emoties op orde te brengen. Dit geldt voor zowel de positieve als de negatieve uitspattingen. Je wordt er dus minder angstig en gestresst van, maar ook minder opgetogen en uitgelaten. Het zorgt ervoor dat we heel even rust vinden in de chaos die een smartphone met zich mee kan brengen.

Wetenschappers kwamen tot deze conclusie nadat een groep vrijwilligers een kwartier lang in een aparte ruimte zonder elektrische apparaten werden gezet. Na korte tijd bleek al dat de extreme emoties meer uitvlakten. Een effect wat ook lang stand hield. De onderzoekers zeggen dan ook dat ‘een kwartier per dag blijkt voldoende om het resultaat te behouden’.

Een gedachte over “Waarom iedereen elke dag even zijn smartphone moet uitzetten”

Reacties zijn gesloten.