Vijf musea waar jouw schrijvershart sneller van gaat kloppen

Hoe hard schrijvers ook roepen dat schrijven neerkomt op hard werken en een ijzeren discipline, voor de meeste mensen blijft er een zweem van romantiek hangen rondom het proces van schrijven. Van idee tot boek en alles wat erbij komt kijken. Deze musea vormen een ode aan het boek in het algemeen en een aantal beroemde Nederlandse schrijvers in het bijzonder.

1. Literatuurmuseum
Den Haag
Als je van lezen of schrijven houdt, dan is dit een museum waar je een middag wilt doorbrengen. Je ziet de schrijfomgeving van auteurs, loopt langs een wand van 500 geschilderde schrijvers, van Kader Abdolah tot Zwagerman, en er is altijd een tentoonstelling over een literaire actualiteit. Ook het archief is zaligmakend. Alles wat te maken heeft met het persoonlijke leven en het werk van bekende schrijvers vind je hier. Het is een rijke bron voor biografieën. Ideaal voor hen die inspiratie zoeken.

2. Theo Thijssenmuseum
Amsterdam
Matthijs van Nieuwkerk noemde het zijn favoriete boek: Kees de jongen van Theo Thijssen. Niet voor niets staat er een standbeeld in Amsterdam van deze schrijver, is er een brug naar een van zijn boeken vernoemd, en zijn er scholen die zijn naam dragen. Zijn verhalen hebben veel indruk gemaakt op menig adolescent. Ook met zijn toespraken in de Tweede Kamer en in de Amsterdamse gemeenteraad wist hij mensen te beroeren. Voor wie weinig weet over deze schrijver kan een bezoek niet lang meer uitblijven. Voor de fan in hart en nieren evenmin.

3. Multatulimuseum
Amsterdam
Het is een verdomd klein museum. Van buiten moet je twee keer kijken of je aan het goede adres bent; het museum lijkt op een gezinswoning. Het is het geboortehuis van de schrijver. Binnen vind je rekwisieten van deze negentiende-eeuwse schrijver, naast belangrijkste meubels, gebruiksvoorwerpen en zijn boeken. Het is alsof de schrijver elk moment kan binnenlopen om de pen weer op te nemen. De curator is dolenthousiast en verwelkomt je alsof je de eerste bent die dag. Een bijdrage lever je naar keuze. Iets verderop op Het Singel vind je het bekende Multatuliborstbeeld.

4. Louis Couperusmuseum
Den Haag
De schrijver van Eline Vere, de destijds schokkende naturalistische roman met al het verderf dat daarbij hoorde: masturbatie, depressie en hysterie. In de eerste ruimte van het museum worden voorwerpen uit Couperus’ persoonlijke omgeving tentoongesteld zoals zijn schrijfbureau en het portret van zijn vader. Het museum is gevestigd op de parterre van Javastraat 17 in de Haagse Archipelbuurt, de negentiende eeuwse stadswijk waar zoveel personages uit Couperus’ boeken ronddwalen. Doel van het Couperusmuseum is een grotere verspreiding van kennis van en inzicht in werk en leven van Louis Couperus.

5. Meermanno museum
Den Haag
Historicus Maarten van Rossem ging je voor met een bezoek aan dit museum. Hij vertelde in het programma Dit zijn de van Rossems dat het wonderlijke van baron W.H.J was, dat hij zijn collectie liever niet aan anderen liet zien. Tegenwoordig kun je met een algemene rondleiding een indruk van deze collectie krijgen, omgeven door sfeervolle negentiende-eeuwse museumzalen. Het museum is in het bezit van een grote verzameling middeleeuwse handschriften en vroege drukken, bijeengebracht door de baron (1783-1848). De drukken zijn zo kwetsbaar dat je ze enkel kunt bekijken op een kussentje. Met de geur van oudpapier ben je even weg uit de moderne wereld.