‘Testversie tijdlijn Facebook brengt alleen maar meer nepnieuws’

Een pijnlijke openbaring voor Facebook en haar oprichter Mark Zuckerberg. In verschillende landen wordt de nieuwe tijdlijn van Facebook getest, met als doel om berichten van vrienden en familie te scheiden van alle bedrijfsposts, door middel van twee separate newsfeeds. Dit ging in Slowakije echter mis, doordat een nepnieuwtje voor echt werd gezien en compleet viral ging.

Volgens The New York Times heeft een proef van Facebook voor behoorlijk wat ophef gezorgd. In onder andere Slowakije werd ‘Explore’, de nieuwe tijdlijn, getest en daar ging het al vrij snel mis. Om te testen of nepnieuws door de systemen van het sociale medium werd opgepikt, werd het bericht over een moslimman verspreid. Hij zou de vinder bedanken door hem te vertellen over een terroristische aanslag die plaats zou vinden. Deze bereikte echter zoveel mensen die alarm sloegen dat de politie zich genoodzaakt voelde een bericht de wereld in te sturen om dit te ontkrachten. Via Facebook. En je raadt het al, dat bericht – nota bene van een geverifieerd account – wist nauwelijks iemand in het Slowaakse leven te bereiken.

Aangezien ‘Explore’ nog in een testfase zit, is het natuurlijk geen schande, maar wel bijzonder vervelend. In een verklaring liet Facebook dan ook het volgende weten. ‘We zijn verantwoordelijk voor wat mensen lezen, kijken en delen op Facebook.’ […] ‘Elke test wordt met die verantwoordelijkheid in ons hoofd uitgevoerd.’

Wanneer de nieuwe tijdlijn wereldwijd gelanceerd wordt is nog niet bekend.

One Response