Test de dictator in jezelf: ben jij een Ceaușescu of een Gandhi?

Als dictator beslis je alles in je eentje en onderdruk je de medemens. Dat is soms vervelend, maar uiteindelijk wordt iedereen er beter van: waarom zaken overleggen als je zelf alles beter weet? Veel zeer succesvolle mensen hebben tirannieke trekjes. Hoe dictatoriaal ben jij?

 1. Het was een zwaar jaar op kantoor. Je maakte regelmatig overuren, er kwam kritiek van buitenaf, je had een #MeToo-beschuldiging aan je broek, en je geliefde vertrok. Hoeveel salaris keer je jezelf als CEO uit?
  a) Je houdt een enquête onder je werknemers en vraagt wat zij een redelijk jaarsalaris vinden. (3)
  b) Je hebt met jezelf afgesproken dat je in het geval van een zwaar jaar jezelf mag trakteren op iets extra’s. Wie kietelt je anders? (6)
  c) Zowel een jaar met veel winst als een zwaar jaar zijn beide een reden om een hoger salaris aan jezelf uit te keren dan in voorgaande jaren. (9)
 2. Het was een jaar met verlies. En je kreeg van andere collega’s kritiek op de aanpak van jullie bedrijf. Wie geef je de schuld?
  a) De werknemers. Sommigen vertrokken al om negen uur ’s avonds, klaagden over te lage lonen, en gingen een hele week met vakantie in de zomer. (9)
  b) Mijn werknemers, maar ook ergens héél misschien mezelf. Ik had ze nog strakker moeten aansturen. (6)
  c) Mezelf. Als CEO ben je altijd de hoofdverantwoordelijke. (3)
 3. Je wordt als CEO geïnterviewd voor een vakblad. Wat spreek je af met de interviewer over de publicatie?
  a) Je controleert het stuk enkel op onjuistheden. Verder moet iedereen zijn eigen vak uitoefenen. (3)
  b) Jij schrapt, herschrijft en voegt dingen toe, net zolang totdat het naar jouw wens is. De interviewer heeft maar één taak: publicatie. (9)
  c) Je geeft alleen akkoord als je zelf de foto mag selecteren. (6)
 4. Je werknemers komen in opstand. Iedere werknemer legt zijn werk neer op de drukste dag van het jaar.
  a) Je zegt dat je hoogstpersoonlijk een huisbezoek brengt aan iedereen die staakt. Samen met twee vriendjes die je in die leuke shishalounge op de Amstelveenseweg hebt ontmoet. (9)
  b) Staken mag. Toevallig is de reorganisatie vlak erna gepland. (6)
  c) Als werknemers met zovelen staken weet je dat je als werkgever beter moet leren luisteren. Puntje voor verbetering. (3)
 5. Het jaarlijkse bedrijfsuitje staat voor de deur. Wat gaan jullie doen?
  a) Je hoort werknemers over bowlen en curling. Je wilt best een sport doen en boekt tien banen bij de plaatselijke schietclub. (6)
  b) Je neemt je bedrijf mee naar een Russisch vriendje met een jacht in Dubai. Je zal de mensen laten zien hoe je zelf de slingers aan flarden rijt. (9)
  c) Je zet tien festiviteiten onder elkaar en doet meeste stemmen gelden. (3)

Jij bent een CEO uit duizenden – voor je werknemers (15-24 punten)
Jij luistert écht naar je werknemers. Je houdt vergaderingen waarin onvrede kan worden geuit. Je wilt iedereen zien groeien. De dictator in jou mag best een beetje ontwikkeld worden. Voor je het weet sta jij uit pure tolerantie dozen te pakken en loopt je personeel over je heen.

Je hebt licht-dictatoriale trekjes (25-34 punten)
Soms wil je nog wel eens aan je collega’s vragen of je pak de juiste kleur heeft. Of ze suiker in hun koffie willen. Overige zaken bepaal je alleen. Je kent de behoeftes en speelt daar op in. Maar jij bent de baas.

Jij bent een echte alleenheerser (35-45 punten)
Alleenheerser klinkt een stuk aardiger dan dictator, maar jij bent er een. Nature of nurture? Maakt niet uit, momenteel is er weinig meer aan te doen. Je omgeving kan alleen maar hopen dat je vroeg met pensioen gaat. Maar jij hebt het in elk geval naar je zin.