Superchip brengt kwantumpc dichterbij

De ontwikkeling van kwantumcomputer is weer een stukje dichterbij; in december slaagden Amerikaanse wetenschappers erin om een zogenoemde kwantumchip te ontwikkelen die nodig is voor het superapparaat.

De kwantumcomputer wordt nu al door wetenschappers de grootste uitvinding van de 21e eeuw genoemd; wetenschappers vergelijken de ontwikkeling zelfs met de maanlanding in vorige eeuw. De hypermoderne machine wordt het mogelijk om precieze voorspellingen te doen van bijvoorbeeld klimaatontwikkeling. Ook de medische wereld kijkt met spanning uit naar de oplevering van het apparaat met superdenkkracht. Naar alle verwachting rolt het eerste prototype in 2022 van de band. Daarna duurt het nog zeker tien jaar voordat de kwantumcomputer op grote schaal kan worden ingezet.

Traditionele computers rekenen met eentjes en nulletjes. Qubits in kwantumcomputers maken gebruik van superposities en kwantumverstrengeling waarmee het mogelijk wordt tegelijkertijd meerdere combinaties van één en nul op te slaan en te verwerken. Hierdoor kunnen meerdere berekeningen tegelijkertijd worden uitgevoerd.