St. Petersburg: de nieuwe culturele hoofdstad van Rusland

St. Petersburg, ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, is een stad van pracht en praal. Het grootste gedeelte van deze stad werd in het water gebouwd. Het netwerk van rivieren, grachten en kanalen dragen bij aan de unieke sfeer van de stad. Honderden fraai versierde bruggen 
verbinden de eilandjes met elkaar. Een rondvaart is zeker de moeite waard.

Lees ook: een eeuw na de Russische revolutie is Dirty Science in Moskou!

In 1703 veroverde tsaar Peter de Grote (Peter I) een strook land aan de monding van rivier de Neva op de Zweden. Het leek een waardeloos, drassig gebied. De nog jonge tsaar dacht daar anders over. Hij zag in de Neva een toegang tot de Finse Golf en daarmee een venster naar West-Europa. Het is 300 jaar geleden dat tsaar Peter de Grote naar Zaandam kwam.

Klassieke cultuur

Op het gebied van cultuur spant St. Petersburg de kroon. Er is zoveel te zien, dat het moeilijk is een keuze te maken. Deze stad herbergt meer dan 90 musea, veelal ondergebracht in prachtige keizerlijke paleizen of andere historische gebouwen. De klassieke cultuur wordt in St. Petersburg breed gedragen. Jong en oud nemen eraan deel. Bij uitstek was St. Petersburg een stad van vorsten, adel, schrijvers en dichters.

Er zijn nu nog tientallen paleizen en herenhuizen van aristocratische families uit die tijd te bezichtigen. Ook de Romanovs lieten in de 18de en 19de eeuw heel wat paleizen in en rond de stad bouwen. De bekendste zijn het Peterhof in Petrodvorets, het Catharina-paleis (Zomerpaleis) in Poesjkin, het Pavlovsk-paleis van Paul I in Pavlovsk en natuurlijk het Winterpaleis (de Hermitage) van tsarina Elisabeth in St. Petersburg. Twee eeuwen lang was St. Petersburg de hoofdstad van dit reusachtige land.

ETAGI en Erarta

Loft project ETAGI – de erkende trendsetter van het afgelopen decennium, is uitgegroeid tot het meest actieve creatieve cluster van St. Petersburg. Er zijn veel evenementen hier: van het festival van tatoeages en culinaire vakanties tot muziekconcerten en tentoonstellingen. Een verzadigd programma, 150 creatieve winkels, een open dak, pop-up cafés en bars trekken in ETAGI meer dan drieduizend bezoekers per werkdag en meer dan vijfduizend in het weekend en op feestdagen.

Voor enorme installaties en de meest exclusieve Russische kunst moet je in het grootste museum voor moderne kunst in Rusland zijn: het Erarta Musem en Galerijen van Hedendaagse Kunst. Dit bijzondere museum opende zijn deuren in 2010 na een 4 jarige spectaculaire renovatie van dit gebouw uit het Stalin tijdperk. Het gebouw telt 5 verdiepingen en herbergt meerdere tijdelijke en permanente tentoonstellingen, dit is het grootste privémuseum van Rusland met 2300 werken van wel 170 kunstenaars. De schilderijen, objecten, installaties, beelden en grafische kunst zijn daar een bezoek meer dan waard!

Dit allemaal met eigen ogen zien? Via de website van Bolsjoj is dat allemaal mogelijk. www.bolsjoj.nl