Op je smartphone kijken in Honolulu wordt een dure grap

Vaak zijn onze ogen vastgelijmd aan onze smartphone, laptop of tablet. Tegenwoordig zie je overal mensen voortdurend naar een schermpje kijken, zonder dat ze beseffen wat er in hun omgeving gebeurt. In de trein, in een wachtkamer, op vakantie en zelfs in het verkeer blijft de smartphone en consorten onze aandacht eisen.

Daar brengt de politie in het Hawaïaanse Honolulu verandering in. Zij mogen boetes uitschrijven wanneer je de straat oversteekt en tegelijkertijd naar een scherm kijkt. Of dat een smartphone, tablet of iets anders is maakt in dit geval niet uit. Je krijgt dan een boete van $15, die oploopt naar $75 als je in herhaling valt. Klinkt als weinig, maar het kan snel oplopen.

Toeristen Hawaï

Een initiatief die getuigt van veel lef, maar er wordt één ding over het hoofd gezien: toeristen. Zij zullen niet altijd even bekend zijn met de regelgeving in andere landen en zeker niet als het om dit soort wetten gaat. Voor zover bekend is Hawaï namelijk het eerste land die een dergelijke straf oplegt voor het bekijken van je smartphone op zulke momenten. Hoe het land dus met de onwetende toerist omgaat is nog niet bekend.

 

Bron: NPR