Sleepwet sleept zich voort, referendum in de maak

Het is onder veelgebruikers van het wereldwijde web een heikel punt: de privacy. En dan in het bijzonder alles wat je aan privacy aan de overheid en geheime diensten als de AIVD en de MIVD moet afstaan. Ze kijken al deels over je schouder mee om mogelijke terreurdaden in de kiem te smoren. Vooralsnog niks nieuws onder de zon, maar vanaf 1 januari 2018 doet de overheid er met de zogenaamde ‘Sleepwet’ een schepje bovenop.

Met deze Sleepwet wordt massaal alle online communicatie afgeluisterd van zowel verdachte als niet-verdachte burgers. Wanneer er één persoon het stempel ‘verdacht’ krijgt, wordt automatisch de hele wijk afgeluisterd. Zo mag jouw smartphone, pc en zelfs smart-tv gehackt worden en zonder enige analyse gedeeld worden met andere buitenlandse inlichtingendiensten.

Een wet die dus ingrijpend het begrip privacy gaat veranderen. En wie zich afvraagt of dit erg is (‘ik heb namelijk niks te verbergen’), moet het zo zien. Als iemand jou vraagt om jouw browsergeschiedenis en whatsappgesprekken van de afgelopen drie jaar uit te printen en op straat uit te delen, zou je dat dan erg vinden? Precies.

Arjen Lubach

Op het nieuws wordt er – als het meezit – mondjesmaat aandacht aan besteed, maar iemand die dit niet over zijn kant liet gaan is Arjen Lubach. In zijn programma Zondag Met Lubach laat hij zijn licht schijnen over de Sleepwet en de regelgeving eromheen. Zijn conclusie is in het fragment hieronder te zien.

Tekenen referendum

Om het kabinet te laten weten wat de Nederlaners thuis van de Sleepwet vinden, kan er online een petitie worden getekend om een referendum te starten. Deze zal niet bindend zijn, maar raadgevend, waardoor Den Haag ermee kan doen wat ze zelf willen. Dat maakt het niet minder belangrijk om deze te ondertekenen. Hoe je dat doet? Op de website www.sleepwet.nl heb je in een paar klikken jouw steun toegezegd.