Rijksmuseum gaat naar Middeleeuwen met Johan Maelwael

Het is tijd dat bezoekers van het nieuwe Rijksmuseum terug in de tijd gaan. Een jaartje of 600 om precies te zijn. Vanaf vrijdag 6 oktober is namelijk de expositie van Johan Maelwael in het Amsterdamse museum te zien. De schilder leefde van 1370 tot 1415 en wist in de 45 jaar dat hij leefde een aantal bijzondere kunstwerken te creëren.

In Nederland werkte Maelwael lange tijd als heraldisch schilder (het tekenen van (familie)wapens), maar in zijn twintigerjaren trok hij naar Frankrijk om voornamelijk voor de Bourgondische hertogen Filips de Stoute en Jan zonder Vrees in Dijon te schilderen. Dit deed hij onder zijn Franse pseudoniem Jean Malouel. Johan, of moeten we Jean zeggen, gebruikte voor zijn kunst de duurste en meest exclusieve producten, zoals bladgoud, fluweel, ultramarijn en karmozijn.

Spijtig genoeg is van zijn werk niet veel overgebleven, maar het Rijksmuseum is er desondanks in geslaagd om vrijwel al zijn werken bij elkaar te krijgen en aan het publiek van de 21ste eeuw tentoon te stellen. Van 6 oktober 2017 tot 7 januari 2018 is de expositie van Johan Maelwael te zien.