Op reis? Reserve-onderdelen mee!

Jakop Ahlbom is theaterregisseur van Zweedse origine, maar woont en werkt al jaren in Nederland. Zijn voorstellingen bieden een visueel spektakel, met elementen van toneel, dans, special effects, surrealisme en muziek. Zijn doorbraak kwam met het stuk ‘Vielfalt’ in 2006. De Jakop Ahlbom Company treedt in augustus op tijdens de Biënnale in Venetië, waarna een tournee van vijf weken door Australië volgt met de voorstelling ‘Horror’. De openingsvoorstelling is in het Sydney Opera House.

Door: Marius Hilleris Lambers

“Wat ik met Horror op tournee meeneem, naast mijn onderbroek, sokken en t-shirts, is natuurlijk die onvergetelijke bel van Jack Torrance, de conciërge van het Overlook Hotel in The Shining. Ook moet ik een paar reserve-lichaamsdelen meenemen voor het geval dat we er een paar kwijtraken; soms worden ze meegenomen door een hond. Gelukkig heb ik Thing mogen lenen van The Addams Family. Die jaagt meestal de hond weg. Ik heb ook altijd twee mooie pakken bij me, voor bijzondere gelegenheden waar geen bloed in voorkomt. Maar als ik echt aan het werk ga heb ik mijn met bloed besmeurde overhemd en stofjas bij de hand. En drie jerrycans bloed; er kan nooit genoeg zijn. Ook neem ik natuurlijk onze mascotte mee, een dvd van Sam Raimi’s Evil Dead 2. Zonder die film was er nooit een horrorvoorstelling geweest.”

Emotionele achtbaan

Jakop Ahlbom praat ronduit over zijn bijzondere vorm van theater maken. “Je kunt het geen toneel noemen, want er is geen tekst. Je kunt het geen dans noemen, want ik ben geen choreograaf. Ook al ben ik vanaf mijn jeugd gefascineerd door goochelen en gebruik ik in mijn voorstellingen de nodige special effects, ik ben ook geen goochelaar. Maar ik vind het wel leuk om dingen fysiek te uiten, om daarmee associaties te leggen die je in meer gebruikelijke vormen van theater minder goed kwijt kunt. Ik hou ervan de bezoekers aan mijn voorstellingen visueel te prikkelen, ze een emotionele achtbaan te laten ondergaan.”

“Uitgangspunt in mijn voorstellingen is iets reëels, wat gebogen wordt, waardoor je er intuïtief een betekenis aan kunt toevoegen. In ‘Horror’ worden reële angsten tot leven gewekt. Zoals in een droom, waarin je absurdistische gebeurtenissen ook als echt ervaart. ‘Horror’ zal in het najaar weer in de Nederlandse theaters te zien zijn.

Danslokaal

Op dit moment zijn de voorbereidingen aan de gang voor de nieuwste voorstelling van Jakop Ahlbom die in 2019 zijn première zal gaan beleven, ‘Le Bal’. Een groots gemonteerde voorstelling, geïnspireerd door de gelijknamige film van Ettore Scola. Een voorstelling, die een dwarsdoorsnede biedt van hoe we leefden in de afgelopen 100 jaar, met als rode draad een danslokaal waarin de mensen samenkomen, op zoek naar liefde, gezelschap en vertier. Gedurende de voorstelling zien we de tijd verstrijken. Dit bijzondere spektakel zal in zijn eigen kenmerkende en beeldend-fysieke stijl uitgevoerd worden, met een mix van mime, dans, slapstick, special effects en vervreemdende, betoverende en poëtische elementen. Het geheel wordt muzikaal ondersteund met bekende wereldhits, live uitgevoerd door de band Alamo Race Track.

Essentials

* Onderbroek, sokken en t-shirts
* Twee mooie pakken voor niet-bloederige gelegenheden
* Reserve-lichaamsdelen
* Jerrycans met bloed
* Thing (uit The Addams Family, 1964)
* De bel van Jack Torrance (uit The Shining, 1977)
* Dvd van Sam Raimi’s Evil Dead 2