De ontwikkeling van de digitale Dyson-motor

In 1978 raakte James Dyson gefrustreerd door de afnemende prestatie van zijn stofzuiger. Hij haalde de machine uit elkaar en ontdekte dat de zak verstopt raakte met stof, waardoor de zuigkracht verminderde. Kort daarvoor had James een industriële cycloontoren gebouwd waarin lucht en verfdeeltjes werden gescheiden op basis van centrifugaalkrachten. Zou datzelfde principe ook in een stofzuiger kunnen werken? Hij ging aan de slag. 5 jaar en 5127 prototypes later had hij ’s werelds eerste zakloze stofzuiger uitgevonden.

Nog steeds verlaat geen enkel product de fabrieken van Dyson voordat de naamgever zijn goedkeuring eraan heeft gegeven. Wéér een prototype, wéér een kleine verbetering. Steeds op zoek naar hoe iets beter kan. Het is de manier waarop hij zijn bedrijf groot heeft gemaakt. Meer dan 5.000 prototypes bouwde hij, voordat hij zijn filterloze stofzuiger goed genoeg vond om op de markt te brengen – en zo een revolutie in stofzuigerland wist te ontketenen.

Vaak is het ook de noodzaak die innovatie drijft. Zoals bij de digitale motor van Dyson. Om de nieuwste technologie te ontwikkelen die onze stofzuigers zo krachtig en geluidloos mogelijk maken, was er een lichtgewicht, snelle, efficiënte motor nodig. Omdat er niets bestond wat aan de eisen van Dyson bestond – zijn de ingenieurs van Dyson aan de slag gegaan. De digitale motor was geboren. Zonder deze ontwikkeling zouden onze snoerloze stofzuigers niet zoveel vermogen kunnen leveren. De nieuwste Dyson digitale V8-motor genereert hierdoor een hogere zuigkracht dan alle andere snoerloze steelstofzuigers.

Deze digitale motor heeft vervolgens weer nieuwe deuren geopend. Met een team van meer dan 100 hoogopgeleide ingenieurs werd er gewerkt aan motoren voor kleinere, lichtere en duurzamere machines, met betere prestaties. Hiervoor is de V9 digitale motor voor de Dyson Supersonic haardroger ontwikkeld. Deze motor werd door Dyson ontworpen door een team van 15 motoringenieurs en is Dysons kleinste, lichtste en meest geavanceerde digitale motor. Een digitale motor die zo klein is, dat hij in de handgreep past in plaats van in de kop van de machine. Daardoor ligt hij goed in de hand en is hij stiller dan andere haardrogers. Door deze ontwikkeling van de V9 digitale motor zorgt een snelle, gecontroleerde luchtstroom voor het uitblazen van drie keer zoveel lucht uitgeblazen, waardoor het haar snel en efficiënt droog wordt geblazen.