Obama waarschuwde Zuckerberg al over fake news Facebook

Het had een wake-up call moeten worden van de toen nog zittende president Barack Obama aan Mark Zuckerberg, maar dat sloeg de Facebook-oprichter zonder enige twijfel in de wind. Kort nadat Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen op zijn naam schreef, sprak Obama met Zuckerberg over de invloed van fake news-berichten op zijn sociale medium.

Volgens ingevoerde bronnen bij de Washington Post zei Obama (president van 2008 tot en met 2016) dat dit fenomeen alleen maar erger zou worden in de toekomst en dat hier actief tegen moest worden opgetreden.

Het gesprek tussen de twee machtige mannen vond plaats nadat Zuckerberg zich liet ontgelden dat eventueel nepnieuws op Facebook geen invloed had op de winst van Donald Trump op Hillary Clinton. Daar zei hij toen over dat hij het “persoonlijk een bizar idee dat nepnieuws op Facebook, waarvan slechts een klein beetje op het netwerk staat, invloed zou hebben gehad op de verkiezingen.”

Inmiddels heeft het grootste sociale medium van de wereld (bijna twee miljard gebruikers) wél maatregelen getroffen. Zo zijn er tijdens de Franse verkiezingen ongeveer 30.000 accounts geblokkeerd die nepnieuws wilden verspreiden.

Het begrip fake news is slechts iets van de laatste maanden (misschien pas een jaar). Je leest hier meer over het leed dat fake news heet en ook is zowel online als in het magazine van Dirty Science te lezen hoe je het kun herkennen.

One Response