Is muziek op je werk luisteren werkelijk goed voor je?

Vrijwel iedereen heeft tijdens zijn of haar negen-tot-vijf baan wat muziek op de achtergrond staan. Niet alleen voor ontspanning, maar ook om de geest wat te stimuleren. Althans, dat denken we. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het niet altijd succesvol is.

Lees ook: deze etenswaren helpen jou als beginnend ondernemer vooruit

Mozart-effect

Begin jaren ’90 werd werkend Nederland opgeschrikt door het zogehete ‘Mozart-effect’. Dit ging over een onderzoek waaruit bleek dat mensen creatiever te werk gaan als je de muziek van de briljante componist op de achtergrond hoort. Zelfs rustgevende instructies of complete stilte hielpen niet zo goed als Wolgang Amadeus Mozart. Zelfs je IQ-score zou erop vooruit gaan.

Geheugen

Uit een nieuw onderzoek blijkt echter dat de creativiteit weliswaar met grote sprongen vooruitgaat, maar dat geldt niet voor het onthouden van simpele dingen. Bij testen waar mensen cijfers en letters in dezelfde volgorde moesten neerzetten als waarin ze het oorspronkelijk, ging het de deelnemers aanzienlijk slechter waarin er muziek of andere irrelevante geluiden te horen waren. Bij uiterste stilte kwamen de beste resultaten naar voren. Denk dus goed na over wat je doet voordat je aan een taak begint. Muziek heeft namelijk niet altijd de uitwerking die je zou hopen.

 

Bron: Popsci.com