De mooiste muziek op papier

Fotoboeken zijn de laatste jaren mateloos populair. Je vindt ze in alle soorten, maten en prijscategorieën, van enkele euro’s in de ramsj tot vele tienduizenden euro’s voor een limited edition. Relatief nieuw in het boekensegment zijn de verzamelwerken over iconische artiesten en bands. Het rock-and-rollbestaan gaat namelijk niet alleen over muziek, maar ook over het meeslepende leven van zijn vertolkers. Een selectie van Dirty Science.

THE ROLLING STONES
Ladies & Gentleman
500 pagina’s. Reuel Golden, 2012 Taschen
Taschen.com
€ 99/ limited edition € 5000

Na 55 jaar touren zijn de The Rolling Stones een vat vol verhalen. Ladies and Gentleman doet een goede poging om de belangrijkste ervan naar voren te halen. Dit boek van muziekdeskundige Reuel Golden is op allerlei manieren de moeite waard. Het bevat de hoogtepunten uit het bestaan van de band, persoonlijke anekdotes en veel iconisch werk van fotografen als David Bailey, Peter Beard, Cecil Beaton, Annie Leibovitz en Anton Corbijn. En: een voorwoord van liefhebber-van-het-eerste-uur Bill Clinton. Het is geen boek dat je even doorbladert, maar een kunstvoorwerp dat je eens in de zoveel tijd oppakt ter inspiratie.

DAVID BOWIE
Black Book
160 pagina’s. Barry Miles, 2013, Omnibus Press
Omnibusspress.com
€ 12,99

2013 was in veel opzichten hét Bowie-jaar: zijn laatste album The Next Day werd uitgebracht en belandde meteen op nummer 1 in de Britse ranglijsten. Ook werd de grote overzichtstentoonstelling in het Victoria & Albert Museum in Londen over zijn leven en carrière geopend. Minder bekend is dat in dat jaar het David Bowie Black Book werd gepubliceerd. En dat is jammer. De Black Book, samengesteld door Barry Miles, is namelijk een prachtig verzamelwerk met veel foto’s van modeshoots, ‘behind the scenes’ en zelfgeschoten kiekjes, vermakelijke beschrijvingen, en de originele aantekeningen en songteksten van David Bowie zelf. Black Book is echt hét boek over en van Bowie. Voor € 12,99.

THE BEATLES
On the Road 1964-1966
272 pagina’s. Harry Benson, 2017 Taschen
Taschen.com
€ 29,99

Je zou zeggen dat ruim veertig jaar na hun uiteenvallen alles wel zo’n beetje is gezegd over de Beatles. Toch worden er jaarlijks nog vele tientallen boeken volgeschreven over de band. Sommige daarvan zijn zeker de moeite waard, vooral door allerlei nieuwe inzichten. Ook online vind je duizenden blogs en fanpages met dagelijks (!) nieuwe updates (onze favoriet: het hilarische, typisch Britse platform The Beatle Bible met als ondertitel ‘Not quite as popular as Jesus’). Harry Benson’s On the Road 1964-1966 is ook weer geen definitief verslag van de band, als wel een tijdelijk hoogtepunt. In het prachtige boek vind je een rijke collectie nooit eerder gepubliceerde foto’s van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr – van snapshots van een kussengevecht in het chique George V-hotel in Parijs tot privékiekjes van het besloten huwelijk van gitarist Starr – en een beschrijving van de bloeitijd van The Beatles.

BOB DYLAN
A Year and a Day
288 pagina’s, Daniel Kramer, 2016, Taschen
Taschen.com
€ 500

Bob Dylan: je houdt van ‘m of je houdt niet van ‘m. Over A Year and a Day zijn vriend en vijand het echter eens: het is een van de mooiste fotoboeken ooit over een nog levende artiest. Vijftig jaar geleden publiceerde W. Eugene Smith dit meesterwerk: een fotoverslag van Daniel Kramer van Dylans tour in 1964 en 1965, dat nu wordt heruitgegeven. Het bevat foto’s van het beroemde concert van Dylan in het Lincoln Centre, van de opname van Bringing it All Back Home en zijn beroemde optreden in het Forrest Hills stadion in Queens, destijds een arme New Yorkse wijk. Ook leuk zijn foto’s van ontmoetingen met vakgenoten als Joan Baez, Johnny Cash en Albert Grossmann. Een intiem verslag van een buitengewone tijd. Het boekwerk is al niet goedkoop, maar voor een van de 100 gesigneerde exemplaren betaal je een veelvoud van die € 500.

PRINCE
21 Nights
256 pagina’s, 2008 Atria Books
simonandschusterpublishing.com/atria
€ 69

Van de achterbank van een limousine tot de penthousesuite van een superchic hotel, van Parijs naar Praag naar Londen. De onlangs overleden Prince was een flitsend, retemuzikaal en voor gewone stervelingen ongrijpbaar figuur. 21 Nights sleept je mee in het drukke bestaan van superster Prince tijdens een recordaantal optredens en opnames van livealbum Indigo Nights in de Londen in 2007. Wereldhits als Delirious, Alphabet Street and Girls & Boys klinken door op iedere pagina van dit fantastische fotoalbum, dat aanvankelijk exclusief werd uitgegeven bij de verkoop van zijn cd. Achterin staan gedichten, een serie intieme notities en songteksten van nooit uitgebrachte nummers. Een boek dat je als muziekliefhebber absoluut in je kast moet hebben.