Misleidende lijnen

De meest fantastische gebouwen in Warschau fotograferen terwijl freerunner Benjamin Grams uitdagende perspectieven biedt. Die opdracht kreeg fotograaf Max Leitner van Nikon, waarmee hij de mogelijkheden van de NIKKOR groothoeklenzen mocht uitproberen in een architecturale setting. Met als resultaat: haarscherpe foto’s in de fotoreportage ‘Misleidende lijnen’.

Misleidende lijnen. Warschau, Polen; 2017 – Nr 8. Gemaakt door Nikon-fotograaf Max Leitner met de Nikon D850 en de AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

De foto’s van Max leggen de prachtige architectuur van de stad vast en creëren ook optische illusies, waardoor de kijker twee keer moet kijken om precies te begrijpen wat er in het frame gebeurt. Dit is gebaseerd op het idee dat leidende lijnen een van de meest effectieve compositiehulpmiddelen voor fotografen zijn. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het trekken van de aandacht van een kijker naar een specifiek deel van het beeld, of het nu een persoon is of een punt in de achtergrond. Een groothoeklens kan de lengte en de prominentie van de leidende lijnen overdrijven, waardoor ze nog belangrijker worden binnen het kader.

Misleidende lijnen. Warschau, Polen; 2017 – Nr 3. Gemaakt door Nikon-fotograaf Max Leitner met de Nikon D850 en de AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Max vertelt over zijn ervaringen aan Nikon: “We zijn omringd door interessante lijnen en ik ben altijd aangetrokken door de mogelijkheden van fotografie om deze omgeving te analyseren. Omdat ik de lijnen van de hedendaagse architectuur gebruik om de kijker te leiden, en soms om te misleiden, kan ik het gewone veranderen in een nieuw beeld. De compositie laat mij toe om deze lijnen te manipuleren, zodat ik de toeschouwer uitdaag de ruimte op een andere manier waar te nemen. We gingen naar Warschau om te kijken in hoeverre we deze grenzen konden verleggen en recht konden doen aan de prachtige hedendaagse architectuur.”

Misleidende lijnen. Warschau, Polen; 2017 – Nr 6. Gemaakt door Nikon-fotograaf Max Leitner met de Nikon D850 en de AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Max Leitner

Geboren in Stuttgart, Duitsland, ontwikkelde Max Leitner op jonge leeftijd al een liefde voor fotografie. De afgelopen jaren bracht hem dat onder ander naar de Verenigde Staten, Azië en Europa. Max studeerde aan de School of the Art Institute of Chicago, waar hij zich voornamelijk focuste op Urban Exploration, architectuur en mensen met een avontuurlijke lifestyle. Sinds mei 2016 richt hij zich op persoonlijke projecten en werkt hij voor opdrachtgevers in Europa, Azië en het Midden-Oosten. Hij is constant op zoek naar buitengewone locaties en hun visuele representatie, als onderdeel van zijn voortdurende streven om de vaak ontoegankelijke ruimtes en plaatsen te fotograferen en hun verborgen architecturale kenmerken te demonstreren. 

Benni Grams 

Ook de 24-jarige Benjamin Grams werd geboren in Stuttgart, Duitsland en is vooral bekend als parcours- en freerunner. Nadat turnen, atletiek, karate en judo hem niet meer genoeg uitdaging boden, zocht Benni naar een nieuwe uitdaging en ontdekte hij in 2016 freerunnen. Met zijn krachtige, snelle bewegingen, die altijd worden gekenmerkt door precisie, is Benni een van de beste freerunners in Duitsland. De overtuiging dat niets onmogelijk is, blijft hem motiveren om zijn stijl te verbeteren en hoger, sneller en verder te springen. Sinds 2010 werkt hij als professionele atleet voor shows en camerawerk met Team Ashigaru.