‘Er is een link tussen smartphone-gebruik en zelfmoord’

Uit recent onderzoek blijkt dat jongeren die per dag vele uren op hun smartphone spenderen en grotere kans hebben op depressies, gevoelens van hulpeloosheid en zelfs zelfmoord. Jean Twenge, een van de mensen die dit onderzoek uitvoerden, stelt tegenover npr dat er een duidelijke relatie bestaat tussen het aantal uren wat jongeren achter hun mobiele telefoon zitten en hun geestelijke gezondheid. Degenen die langer dan vijf uur per dag op hun smartphone zitten, hebben 71 procent meer kans op een risicofactor wat gerelateerd is aan zelfmoord, zoals depressies.

“Het is een buitensporige hoeveelheid tijd die op het apparaat wordt besteed. Een half uur tot een uur per dag bleek de ‘perfecte’ besteding voor jongeren op elektronische apparaten”, aldus Twenge. “Vanaf twee uur was er sprake van een licht verhoogd risico. Bij drie uur en meer zag je echt een duidelijke verhoging van het aantal proefpersonen dat ten minste één risicofactor in verband met zelfmoord had.”

De beste oplossing volgens Twenge is om de juiste balans tussen de virtuele en de echte wereld te vinden. “Ik denk dat het een goede regel – voor zowel jongeren als volwassenen – is om er maximaal twee uur per dag op te zitten. De rest van de dag kun je dan besteden aan dingen die goed zijn voor je mentale gezondheid en geluk, zoals slapen, met vrienden en familie omgaan, sporten en naar buiten gaan.”

Naar dit advies is er ook een bepaalde leeftijd waarop je het beste jouw kind een smartphone kunt geven. Op je veertiende levensjaar kun je het beste beginnen met het mobiele apparaat. Op deze manier voorkom je dat kleine kinderen geobsedeerd raken door social media en er eventueel ongelukkig van worden.