Kruis door IPhone X: Apple gaat voor goedkoop

Foto: Apple

Apple stopt met de productie van zijn nieuwste speeltje na aanhoudende klachten over de IPhone X. Als alternatief zet het bedrijf uit het Amerikaanse Cupertino in op een reeks goedkopere modellen, zeggen ingewijden.

Volgens ingewijden krijgt de opvolger van de ‘X’ wederom een OLED-scherm van 5,8 inch – de Plus-versie wordt uitgerust met een 6,5 inch beeldoppervlak – 3D-touch-sensoren en een dubbele camera, voor de behuizing kiest Apple wederom voor staal. Goedkoop is natuurlijk een relatief begrip bij de hightechboer: de nieuwe premium-toestellen krijgen naar verluid een startprijs van 900 euro – een korting van 200 euro ten opzichte van de huidige IPhone. Voor het uitgeklede instapmodel betaal je nog altijd zo’n 750 euro. En dat is niet niks.

De IPhone X had de meest succesvolle nieuwe lancering van Apple moeten worden – maar krap een half jaar na de introductie overweegt het merk de productie van de smartphone alweer stop te zetten. Consumenten vinden het ding te klein, te weinig innovatief en bovenal veel te duur, zo blijkt uit marktonderzoek. Verkoopcijfers vallen dan ook vies tegen; in het vierde kwartaal van 2017 zijn 29 miljoen exemplaren aan winkels geleverd – onduidelijk is hoeveel van die IPhones ook daadwerkelijk een nieuwe eigenaar hebben gekregen. In het voorjaar rollen er nog 35 miljoen exemplaren van de band, maar daarna is het mogelijk al gedaan met de nieuwste generatie van de IPhone. Ter vergelijking: van de IPhone 6, die vier jaar terug gepresenteerd werd, gingen er ruim 100 miljoen exemplaren over de toonbank. De eerdere uitgave werd 70 miljoen keer verkocht.

Gifgroene appel
Apple noteert al vier jaar dalende omzetcijfers voor zijn smartphone-divisie. Toch behoeft het bedrijf zich nog geen grote zorgen te maken. De verwachte omzet vorig jaar komt waarschijnlijk uit boven de 230 miljard dollar. Hiervan mag de techreus zo’n 50 miljard als winst op zijn spaarrekening bijschrijven. Wat bijdraagt aan die klinkende resultaten is dat de EU in januari oordeelde dat niet Apple maar partner Qualcomm een boete moet betalen van 1,2 miljard euro voor een ongeoorloofde samenwerking tussen de Apple-fabrikant en de chipmaker.