De juiste startplek voor je bedrijf

Denk goed na over de vestigingsplek voor jouw nieuwe bedrijf. De ene stad is de ander niet als het aankomt op voordelen voor starters en de beschikbaarheid van investeringskapitaal.

Silicon Valley
Nergens ter wereld wordt zo veel geld in jonge bedrijven gestoken als in deze tech-regio. Een trekpleister voor venture capitalists, maar ook veel collegae-startups. Kosten voor huisvesting liggen hoog, net als de salarissen voor je eerste werknemers.

Tel Aviv
De absolute tech-hoofdstad van het Midden-Oosten. Door aanwezigheid van heel veel (Amerikaanse-) investeerders is de kans op succes bij een start in Tel Aviv veel groter dan in de meeste Europese steden.  

Berlijn
Ruim twee en half miljard dollar haalden ondernemers in Berlijn vorig jaar op aan investeringskapitaal. Da’s meer dan in Parijs, Londen en Amsterdam. De Duitse hoofdstad trekt vooral veel creatieve bedrijven.

Austin
Er komt niet alleen olie uit de grond in deze Texaanse hoofdstad, maar er ontspruiten ook bijzonder veel goede ideeën. In 2017 stonden er 2342 bedrijven per 100.000 inwoners ingeschreven. Een record in de wereld.

Stockholm
De Zweedse hoofdstad mag dan slaperig ogen; het is een absolute hotspot voor ondernemers. Afgelopen vier jaar inden ondernemers in de stad ruim €6 miljard met een exit.