Is dit zeiljacht met zonnecellen de toekomst?

Dat er een grote verschuiving op energiegebied plaatsvindt hoeven we jou niet meer uit te leggen. Wat Dirty Science wél zo vaak mogelijk aan jou wil laten zien, is de manier waarop deze kleine revolutie in gang wordt gezet. We kennen zo langzamerhand wel de elektrische en zelfrijdende auto’s, waar zelfs een luxemerk als Lamborghini zich aan waagt, en de windmolenparken die in zee worden geplaatst, maar van jachten met zonnecellen hadden wij zelfs nog nooit gehoord. Toch is het in de (nabije) toekomst een feit, dankzij dit ontwerp van het zeiljacht Kathreen.

Kathreen

Marko Petrovic kwam met het ingenieuze idee om de rijken der aarde ook (of nog meer) op de milieuvriendelijke tour te helpen. En hoe doe je dat beter dan door een 45 meter lang jacht te bedenken die voor 100% draait op zonnecellen. Waar normaliter enorme motoren nodig zijn om een dergelijk vaartuig vooruit te stuwen, heb je nu voldoende aan de kracht van de zon. Om dat te bewerkstelligen zijn er twee vaste zeilen die door het opvangen van de wind en de zon het jacht van energie en knopen moet voorzien.

Of en wanneer we dit concept ooit op het water zien is maar de vraag. Voorlopig is het niet meer dan een virtueel prima vormgegeven schets, maar wie weet zal dit over enkele jaren de nieuwe standaard worden.