Hitte uit, museum in

Een echte artistiekeling zoekt geen verkoeling in het zwembad, maar zoekt de koelte op in een indrukwekkend museum. Spreek José, George of hoe de plaatselijke taxichauffeur dan ook mag heten aan en plankgas naar de verborgen schatten van Lagos, Mexico City en Florence

Lagos, Nigeria

Vergeet het Guggenheim in New York en het Victoria en Albert museum in Londen, Lagos is deze zomer de stad waar je moet zijn als kunstliefhebber. Van de populaire kunstbeurs ART x Lagos tot het Centre for Contemporary Art waar beginnende en internationale kunstenaars hun beeldende kunst tentoon stellen. Deze stad ademt kunst, niet alleen in de musea maar ook op straat. Trotseer de hitte en neem in kijkje in de stad die door locale streetart kunstenaars is veranderd in een urban canvas.

Mexico City, Mexico

In de stad met de meeste museums is het goed vertoeven. Begin de dag bij het architectonische spektakel Museo Rufino Tamayo, een museum voor de hedendaagse kunst. Het museum zet de Mexicaanse kunstenaars in het zonnetje, maar schuwt ook niet om werken van onder andere Georgia O’Keefe tentoon te stellen. Sluit de dag af in het Museo Casa Estudio Diego Rivera y Frida Kahlo, waar je de werken van beide artiesten kunt bekijken in de omgeving waar ze ook daadwerkelijk hebben gewoond.

Florence, Italië

Iets dichter bij huis is ook een schat aan overweldigende musea te vinden. Bij Florence denkt iedereen toch al snel aan de Uffizi en de Accademia Gallery. Ontwijk de wachtrijen en ga op ontdekkingstocht naar de andere musea die de stad te bieden heeft, zoals Museo del Opera del Duomo. Daar staat namelijk de Florence Pietà, een marmer onvoltooid beeld gemaakt door Michelangelo. De kunstenaar sloeg het uit woede in stukken waardoor een aantal onderdelen ontbreken. Breng ook zeker een bezoek aan Palatine Gallery waar de werken van Rafaël tentoon worden gesteld.