Espresso: een scheikundig wonder

Denk je aan de wonderen van de wetenschap, dan ga je al snel fantaseren over Isaac Newton, Albert Einstein en Thomas Edison. Maar je kunt het ook veel dichter bij huis zoeken. Jouw eigen Espresso van illy kun je al beschouwen als een scheikundig en natuurkundig wonder. De manier van bereiden is namelijk veel meer dan alleen op een knopje drukken.

Wist je trouwens dat het Italiaanse woord espresso ‘uitgedrukt’ betekent? De naam zegt het al: espresso wordt bereid en meteen gedronken. Een perfecte espresso wordt verkregen door een straal warm water 25-30 seconden lang onder druk (9 atm. of meer) door een dunne en geperste laag van zeven gram gemalen koffie te laten lopen. Het resultaat is een concentraat – niet meer dan 30 ml – van puur smaakgenot.

De taak van de barista bestaat uit het instellen van de maling, het koffiemaalsel op de juiste wijze in het filter aandrukken en de drank extraheren bij de juiste temperatuur, de juiste druk en de juiste tijd.

Voor kenners is espresso de kwintessens van koffie: de bereiding die de rijke aromatische noten versterkt, door ze te combineren met de fluweelzachte sensaties van de crèmelaag. Een perfecte espresso is een klein scheikundig en natuurkundig wonder. Een feit van wetenschap en kunst samen.