Nieuwe Egyptische tombes eindelijk vrijgegeven door regering

Egypte heeft een nieuwe toeristische trekpleister. In de stad Luxor, ten zuiden van de Nijl, zijn twee oude graven opengesteld aan het grote publiek. Deze waren al in de jaren ’90 door een Duitse archeoloog ontdekt, maar de Egyptische overheid heeft na een tweetal decennia toestemming te geven om dit historische spektakel aan het grote publiek te tonen. De Egyptische graven zijn maar liefst 3.500 jaar oud.

‘Dit is een buitengewone dag’, aldus Khaled al-Anani, minster van Oudheden. ‘De privégraven uit de achttiende dynastie waren al bekend. Maar het is de eerste keer dat je binnenkomt in de twee graven.’ De graven bestaan uit  grafschachten en artefacten, zoals geschilderde houten maskers, beeldjes en muurschilderingen. Het pronkstuk is echter een met linnen omwikkelde mummie. Wie de gemummificeerde persoon is, is onbekend, maar vermoedelijk gaat het om een hoge ambtenaar.

Het is nog niet bekend wanneer we ook daadwerkelijk de graven mogen bekijken, aangezien er één nog niet volledig is opgegraven. Wel is duidelijk dat de regering met deze ontdekking het toerisme een nieuwe impuls wil geven. Deze is in het slop geraakt, nadat in 2011 de ‘Arabische Lente’ uitbrak, met het aftreden van president Mubarak (en later ook Morsi) als gevolg.