Dure meters: wat huur je voor 750 euro per maand?

Een startend ondernemer heeft gemiddeld zo’n 750 euro voor kantoorruimte per maand gereserveerd. Een behoorlijk bedrag als je in Friesland of Groningen aan de bak wilt: je huurt voor die som al gauw 150 vierkante meter werkplek, inclusief opslag en een eigen parkeerplaats. Maar misschien net te weinig als je je oog hebt laten vallen op een fijn grachtenpand in Amsterdam.

Tekst: Floris Müller

De kantoorprijzen in de hoofdstad liggen namelijk vandaag de dag op zo’n 125 euro per vierkante meter per jaar. Toch mogen we in Nederland niet echt klagen. Onze hoogste prijzen komen slechts op nummer 50 in de wereldranglijst van duurste kantoorsteden. In Europa moeten we 15 steden voor laten gaan op Amsterdam. Bernie struinde de markt af op zoek naar een werkplek met een budget van 750 euro per maand.

1. Hong Kong, Central: 8m²
Een minuscuul kantoorflatje zonder raam. Hong Kong topt de lijst van duurste kantoorsteden ter wereld. In Central liggen de vierkante meterprijzen op zo’n 750 euro per jaar (ruim 6x zoveel als het Amsterdamse peil). Steek je met de pont over naar Kowloon, dan krijg je voor hetzelfde bedrag 5 metertjes per maand meer.

2. Beijing, Finance Street: 12m²
Een hok van drie bij vier. Beroemde buren als de Chinese Centrale Bank en verzekeringsbedrijf China Life hebben de vierkantemeterprijs in deze groene straat in het centrum van Beijing naar recordhoogte gestuwd: 500 euro per vierkante meter per jaar.

3. London, West End: 14,7m²
Net genoeg voor een bureau, een stoel en misschien een bescheiden kamerplant. In deze chique wijk in het voormalige theaterdistrict van de Britse hoofdstad vind je veel advocatenkantoren en banken. En enkele van de beste pakkenmakers van Londen.

4. New York, Midtown: 14,9m²
Net om de hoek bij Times Square en Central Park. Leuk voor als je familie of vrienden je komen bezoeken. De gemiddelde vastgoedprijs in the city that never sleeps ligt op een ruime 400 euro per vierkante meter per jaar.

5. Tokyo, Marunouchi/Otemachi: 16,8m²
Eind jaren tachtig maakte de Japanse hoofdstad een enorme vastgoedcrisis door. Inmiddels echter lijken de prijzen in de mooiste buurten van Tokyo terug op het oude niveau. Niet heel zen.