‘Drie tot vier koppen koffie per dag erg gezond voor je’

Hoeveel kopjes koffie heb je al achter de rug, terwijl je dit leest? Één, misschien twee. Of ben jij diegene die nu al een behoorlijke sloot achter de kiezen hebt. We drinken koffie om de dag goed te beginnen en om ’s avonds extra goed door te werken. Je kunt zeggen dat het als tegenhanger van melk onze ‘zwarte motor’ is. Toch is er al lange tijd discussie rondom het bakkie troost. Er wordt vaak gezegd dat de hoeveelheid cafeïne niet goed voor ons lichaam is en dat het een uitdrogend effect heeft.
Maar, er is positief nieuws, want recent onderzoek vertelt ons dat koffie juist heel erg goed voor ons is. De Universiteit van Southampton toonde aan dat drie tot vier koppen per dag enkele gezondheidsrisico’s vermindert. Zo neemt de kans op hartziektes met 15% af en een voortijdige dood met 17%.

De wetenschappers in Southampton zijn erachter gekomen dat de antioxidanten in de koffie verantwoordelijk zijn voor het reduceren van de gezondheidsrisico’s. Zij hebben 201 studies met elkaar vergeleken en zijn tot de conclusie gekomen dat – naast de bovengenoemde voordelen – de kans op leverkanker met 34% afneemt en die van darmkanker met 17%. Ook is er een minder grote kans op alzheimer (27%) en parkinson (34%).

Toch is het zwarte goedje niet voor iedereen even goed. Onder meer zwangere vrouwen wordt afgeraden om een grote hoeveelheid koffie tot zich te nemen. Desondanks weegt voor velen de voordelen op tegenover de nadelen.

 

Bron: TheDailyMail