Digitale bedrijven meest innovatief

Zogenoemde ‘Digital Natives’ zijn een baanbrekender dan traditionele bedrijven. Dat zeggen in ieder geval innovatie-managers bij de 1000 grootste ondernemingen ter wereld. Boston Consultancy Group (BCG) publiceerde dit voorjaar hun bevindingen in de ‘Most Innovative Companies 2018’-ranglijst.

Volgens BCG mogen we komende jaren de meeste nieuwigheden verwachten van Apple. De IPhone-fabrikant staat bovenaan de lijst, gevolgd door Google, Microsoft, Amazon en Samsung. Zeven van de tien bedrijven aan de top zijn primair gericht op online-diensten of -verkoop. Europese bedrijven doen het volgens de onderzoekers bovengemiddeld goed, ze worden maar liefst 11 keer in de top 50 genoemd. Nederland heeft 2 noteringen: zeepfabrikant Unilever op plek 22 en Philips op de een-na-laatste plaats.

Opvallend is de glijvlucht van online-film en serie-kanaal Netflix in de lijst. Het bedrijf duikelt dit jaar uit de top 10 en eindigt op plek 13. Nieuwkomer in de hoogste regionen is Uber; het vervoersbedrijf stijgt tien plekken en komt dit jaar op 9. Het Chinese Alibaba klimt tien plekken en is hekkensluiter in de top10.