Cultuuragenda: week 39

Apeldoorn
t/m 29 september
CODA Paper Art

Een materiaal waar je dagelijks mee in aanraking komt, maar waarvan je niet weet wat er allemaal mee mogelijk is: papier. Deze tentoonstelling laat de enorme variaties zien in soorten, vormen en kleuren papier. Inspirerend om te zien.
CODA

Amsterdam
t/m 30 september
LICHT van Jurriaan Löwensteyn in het Kleinste Galerietje.

Als fotograaf verkent Löwensteyn met grote nieuwsgierigheid de effecten en mogelijkheden van licht. De vraag die hem bezighoudt: speelt licht met donker of is het juist het ontbreken van licht dat spanning brengt? Voor het Kleinste Galerietje maakte hij een unieke lichtinstallatie gebaseerd op laserlicht gebroken door een wijnglas.
Kunstuitleen Galerie Beeldend

Ezinge
t/m 1 oktober 2017
Weelderige Wierde. Schilderijen van Matthijs Röling

Matthijs Röling woont op een statige boerderij, een natuurlijk paradijs. Een paradijs dat hij meesterlijk heeft weten te vertalen naar het doek in een serie prachtige tuinschilderijen.
Museum Wierdenland

Aalten
t/m 1 oktober
Linnengoed, bed en bad, tafel en vaat.

Zie wat er staat op het jubileumservet uit 1702, ontdek de fraaie ingeweven taferelen en motieven in het tafellinnen uit begin twintigste eeuw, laat u vertellen hoeveel verschillende doeken er vroeger in de keuken werden gebruikt en waarvoor men eigenlijk zo’n grote uitzet nodig had. En zie het huishoudtextiel in de loop van de twintigste eeuw steeds kleuriger worden.
Aaltense Musea

Zwolle
t/m 1 oktober
Jeroen Krabbé – Het late licht

Geïnspireerd door zijn grootvader Heinrich Martin Krabbé en vader Maarten Krabbé tekende en schilderde Jeroen Krabbé al van jongs af aan en leek hij voorbestemd om in hun voetstappen te treden. Hij koos echter voor het acteursvak. Maar na zijn internationale doorbraak in Soldaat van Oranje, meldde hij zich bij de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. “Het bleef knagen, ik was absoluut voorbestemd om schilder te worden”.
Museum de Fundatie

Zwolle
t/m 1 oktober
Friso ten Holt – Licht en lijnen

Friso ten Holt (1921-1997) groeide op in het kunstenaarsdorp Bergen (NH). Zijn oeuvre omvat olieverfschilderijen, tekeningen, etsen en aquarellen, die opvallen door hun helderheid en kleurgebruik. Hij ontwerpt ook monumentale glas-in-loodramen en wandkleden. Hij doceert aan verschillende academies en is leermeester van onder anderen Jeroen Krabbé, van wie tegelijkertijd de tentoonstelling ‘Het late licht’ te zien is.
Museum de Fundatie

Hardenberg
t/m 1 oktober
Lars van den Brink – A happy day in Europe

In plaats van een politiek ideaal is Europa een heet hangijzer geworden. Toch durfde fotograaf Lars van den Brink het onderwerp aan te pakken met zijn serie ‘A happy day in Europe’. Hij trok er met zijn gezin op uit en fotografeerde onderweg hoe wij, Europeanen, onze vrijetijd invullen.
Gemeentehuis Hardenberg

Gorssel
t/m 1 oktober
Herman Gordijn – Het imperfecte is perfect

Een groot eerbetoon aan Herman Gordijn (1932-2017). Zijn werk roept intense emoties op en heeft een tijdloze zeggingskracht. De tentoonstelling biedt een overzicht van hoogtepunten uit 60 jaar uniek kunstenaarschap met schilderijen, etsen en gravures.
Museum More

Zwolle
t/m 1 oktober
Audire et videre I – een geluidssculptuur

Pianist en componist Michiel Borstlap (1966), die vele internationale prijzen in de wacht sleepte, heeft in zijn ruim dertigjarige carrière zijn hart gevolgd. In zijn unieke soloconcerten verandert hij het podium in een tekentafel om met klanken een wereld van emoties te scheppen. Zoals Borstlap het zelf zegt: ‘De schaduw tussen twee noten is een plek waar ik mij graag begeef’.
Museum de Fundatie

 

Bron beeld: YouTube