Cultuuragenda: week 38

Laren
t/m 23 september
Meesters van de Oriënt

In navolging van Franse en Engelse kunstenaars, schrijvers en avonturiers zochten tussen 1870 en 1940 ook Nederlandse kunstenaars inspiratie in Arabische culturen en het Verre Oosten. De kunstwerken komen uit de eigen museumcollectie van Singer Laren en zijn zelden te zien.
Singer Laren

Amsterdam
t/m 24 september
Van fauvisme tot surrealisme.
Joodse avant-gardekunstenaars uit Hongarije

De werken die je hier ziet worden voor het eerst in Nederland tentoongesteld. Kunstenaars experimenteerden met het fauvisme en kubisme uit Frankrijk, het futurisme uit Italië, het expressionisme uit Duitsland en het constructivisme en de cinema uit de Sovjet-Unie. Gemaakt in de eerste helft van de 20e eeuw.
Joods Historisch Museum

Vledder
t/m 24 september
Expositie Martin Sijbesma

Sijbesma laat op de expositie alle onderdelen van zijn werk zien, onder andere een aantal schilderijen van zijn voorliefde voor oldtimers. Momenteel is hij bezig met portretten van 99 vrouwen die belangrijk zijn voor hem. Ook zijn stillevens worden geëxposeerd.
Museum Vledder

Laren
t/m 24 september
Cuban Art Now

Een Nederlands echtpaar dat lange tijd op Cuba woonde, toont zijn particuliere kunst. Grotendeels opgebouwd uit kunst die in Cuba werd gemaakt sinds het eind van de jaren negentig. De collectie is van een universele schoonheid.
Singer Laren

Eelde
t/m 24 september
Michael Reynolds, An Englishman Abroad

Reynolds had een fascinatie voor landschappen en mensen en verbond die aan zijn fascinatie voor textiel en textuur. Hij groeide in zijn vakmanschap, wat je goed terugziet in deze tentoonstelling.
Museum De buitenplaats

Den Haag
23 september t/m 7 januari
Fotoconcepten van 1970 tot nu

Als beginnend kunstenaar bevond Eijkelboom zich in de vroege jaren 70 midden in de turbulente internationale opkomst van de zogenoemde conceptuele kunst. Eijkelbooms aanpak, vaak absurd-grappig, heeft geresulteerd in verschillende projecten. In zijn meest recente reeksen van voorbijgangers onderzoekt hij de relatie tussen individu en massa in een globaliserende maatschappij.
Fotomuseum Den Haag