Culturele agenda voor het voorjaar

Theater, podium

The Wire in ‘t theater
Trouble Man, een theaterinitiatief van Sadettin Kirmiziyüz, werkt de komende vier jaar samen met Het Nationale Theater aan het vierluik Metropolis. Dat is geïnspireerd op de gelauwerde tv-serie The Wire en onderzoekt net als die serie verschillende aspecten van de moeilijkheden van het leven in een stad. Het eerste deel gaat over onderwijs.

Metropolis #1, Trouble Man/Het Nationale Theater, 27 t/m 30 maart 2018, Rotterdamse Schouwburg

Pärt in Amsterdam
Arvo Pärt is een van de beroemdste hedendaagse componisten. In het Muziekgebouw aan ’t IJ is zijn Greater Antiphons voor het eerst in Nederland te horen. De uitvoering is door het Amsterdam Sinfonietta met stercellist Nicolas Altstaedt.

Amsterdam Sinfonietta + Nicolas Altstaedt, 15 maart 2018, Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam. 

Psychedelische Holden
De Britse producer James Holden maakte ooit extatische minimal-techno hits (zijn remix van Nathan Fake’s The Sky is Pink bijvoorbeeld), maar is nadien minder muziek voor de dansvloer als wel voor de luisterstoel gaan maken. Tegenwoordig treedt hij op met The Animal Spirits en noemt hij zijn muziek ‘trance-folk’. Ga erheen en misschien wordt er alsnog gedanst: de muziek is in ieder geval steengoed.

James Holden & Animal Spirits in concert, 6 april 2018, Paradiso, Amsterdam. 

Lezen is een feest
Tijdens de boekenweek is er in Nijmegen het Nijmeegse boekenfeest. Auteurs als Jan Terlouw en Lieke Marsman praten over de letteren en het milieu, robots, de liefde, de toekomst en het universum.

Boekenfeest, op meerdere locaties in Nijmegen, 10 t/m 18 maart 2018. 

Kijkje in duistere ziel
In Den Haag treden in de Koninklijke Schouwburg Jakop Ahlbom en Alamo Race Track op. In hun theatervoorstelling krijg je een gitzwarte wereld van achtervolgingsfantasieën, mysterieuze en Kafkaëske situaties voor de kiezen.

Innenschau, Jakop Ahlbom en Alamo Race Track, 23 februari 2018. Koninklijke Schouwburg Den Haag. 

Live opera (op ‘t scherm)
Natlab werkt dit jaar samen met Royal Opera House/Covent Garden in Londen om de beste opera’s en balletvoorstellingen in Eindhoven te laten zien. In maart volg je zo live Carmen – Bizets beroemdste opera – op het witte doek in Eindhoven.

Live Opera | Carmen, 6 maart 2018, Natlab Eindhoven. 

Romantische vrijdagavond
Het Groninger Museum organiseert Vriendenavonden, die erg intiem en prettig kunnen zijn. Deze avond vertelt presentator Tijl Beckand over Romantische muziek. De vertelling, die bij de tentoonstelling Romantiek in het Noorden hoort, wordt uiteraard verrijkt met live-muziek van studenten van het Prins Claus Conservatorium.

Groninger Museum Vrijdagavond, 9 maart 2018, Groninger Museum

Roy Orbison in concert
Roy Orbison is nog steeds dood, maar de muziek – zoals men dat zegt – leeft. Het orkest Sinfonia Rotterdam treedt op met een hologram van de legendarische Orbison in het Nieuwe Luxor Theater om hits als ‘Pretty Woman’ te laten horen op unieke wijze.

Roy Orbison in Dreams, 23 april 2018, Nieuwe Luxor Theater Rotterdam. 

Het geluid van 1000 memes
AWOLNATION’s nummer ‘SAIL!!’ is vaak gebruikt voor meme-video’s, maar dat is niet erg: het is een goed nummer. De eenmansformatie van de Amerikaan Aaron Bruno komt nu naar Amsterdam, dus als je een show vol meme-potentie, zelfhulpadvies en rock wil, is dit je kans.

AWOLNATION in concert, 20 april 2018, Melkweg, Amsterdam. 

Een nachtje Ratzke
De Duits-Nederlandse componist en zanger Sven Ratzke maakt een fascinerendere mix van cabaret, extravagante zang en zijn gigantische liefde voor David Bowie. Hoe zal dat klinken in de kleine zaal van het Concertgebouw?

Sven Ratzke – For one night only, 15 april 2018, Concertgebouw, Amsterdam. 

Friese kinder-Klezmer
Klezmer leren van Bert Vos van de Shtethl Band Amsterdam, en dat dan uit Friese kinderkeeltjes horen? Dat kan, in het kader van de opening van Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad 2018. De Shtethl Band leert kinderen tot 14 jaar hoe ze Klezmer moeten maken, daarna volgt een optreden. Leuk als je kinderen hebt, maar wellicht ook geestig als buitenstaander.

Kinder Klezmer workshop door Bert Vos, 3 maart 2018, Tresoar, Leeuwarden. 

Museum, expositie

Sterrenkijken in Artis
Naar de sterren kijken kan heel romantisch of heel eenzaam of heel vervreemdend zijn. Maar het is ook heel gezellig! Tijdens de landelijke sterrenkijkdagen verzamelen sterrenkijkers door het hele land zich om ’s nachts naar de hemel te turen. In het Planetarium van Artis is het extra feest, want er zijn leuke workshops en ze laten alle dieren los die nacht. Geintje.

Landelijke sterrenkijkdagen, 23, 24, 25 februari 2018, Artis, Amsterdam. 

Dansend verzet
De tentoonstelling Dansen met de vijand – gebaseerd op het boek van Paul Glaser – vertelt het verhaal van diens tante Roosje. Deze joodse vrouw vol levenslust werd door haar man verraden aan de Duitsers. In de kampen leerde ze de Duitsers dansen. Ze overleefde uiteindelijk de oorlog.

Dansen met de vijand, t/m 4 maart 2018, Verzetsmuseum Amsterdam. 

Mineraalpraal
Als kind dien je van stenen en mineralen te houden, maar mocht die liefde overgaan, kan je best als volwassene opnieuw gecharmeerd worden. Zeker op de 73 Internationale Mineralenbeurs Den Haag, waar je alles leert over het vinden, analyseren en verzamelen van mineralen.

73 Internationale Mineralenbeurs, 14, 15 april 2018, World Forum Convention Center Den Haag. 

Een waanzinnig project
De joodse Charlotte Salomon vluchtte op 22-jarige leeftijd uit Berlijn naar Zuid-Frankrijk. Dat was in 1938. Iets daarna pleegden haar grootouders zelfmoord, toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Ze begon aan een gigantisch project om haar leven in gouaches te vatten. Die indrukwekkende werken zijn te zien in het Joods Historisch Museum.

Charlotte Salomon. Leven? Of theater?, t/m 28 maart 2018, Joods Historisch Museum Amsterdam. 

Waar Rauch is is vuur
De Duitse beeldend kunstenaar Neo Rauch (Leipzig, 1960) is een van de belangrijkste schilders van zijn generatie. Zijn werken tonen droombeelden, visioenen, begeleiders en reisgenoten, oorlog en het Midden-Oosten, grote passie. Museum de Fundatie heeft 65 werken uit internationale collecties verzameld en maakte een grote overzichtstentoonstelling.

Neo Rauch Dromos, Schilderijen 1993-2017, t/m 3 juni 2018, Museum de Fundatie, Zwolle. 

Dijkstra in de Pont
De portretten die Rineke Dijkstra van jongeren door heel Europa schoot zijn terecht knalberoemd. Ze tonen voor Dijkstra’s lens kracht, breekbaarheid. Het zijn net mensen. Vorig jaar won de fotograaf voor haar oeuvre nog de Hasselbladprijs, vanaf maart is een grote overzichtstentoonstelling te zien in De Pont in Tilburg (met medewerking van het Louisiana Museum in Denemarken). Ga voor Dijkstra, blijf voor de rest van de sterke vaste collectie van De Pont.

Rineke Dijkstra overzichtstentoonstelling, 10 maart t/m 22 juli 2018, Museum De Pont Tilburg. 

Dode dieren praten nog
In ‘Dode-Dieren-met-een-verhaal’ brengt Het Natuurhistorisch de beroemdste dode dieren in de collectie samen. Ze laten zien hoe en waar mens en dier met elkaar in botsing komen – zoals de mus die 23.000 dominosteentjes omstootte – en wat de dramatische gevolgen voor beide partijen kunnen zijn. Een rondleiding.

Dode dieren met een verhaal, t/m 24 februari 2018, Natuurhistorisch Museum Rotterdam. 

Gabbers voor het leven
DJ Paul Elstak en Darkraver treden nog op, en je moet 18+ zijn om bij het concert te zijn. Voor een nostalgische, doch met snoeiharde hardcorebeats opgeleukte trip richting het gabberverleden is dit erg aan te raden.

Paul Elstak en Dark Raver – Freestyle Madness, 21 april 2018, Bibelot, Dordrecht. 

Architectuur recyclen
Hoe behoud je architectuur die op het punt staat gesloopt te worden? Wat kan je er allemaal nog mee doen? Wat zijn de strategieën? Daarover praten o.a. Lionel Devlieger (Rotor) en Suzanne Mulder (Nieuwe Instituut) bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Deconstructing Ministerie van Sociale Zaken en Robin Hood Gardens, 1 februari 2018, Het Nieuwe Instituut Rotterdam

Nieuwe zonnen in ‘t Zuiden
De Amerikaanse kunstenaar en filmmaker Kahlil Joseph heeft in het Bonnefantenmuseum in Maastricht zijn eerste grote solopresentatie in Europa. NEW SUNS bestaat uit multidimensionale filminstallaties en toont ook werk van kunstenaars als Arthur Jafa, Noah Davis en Henry Taylor met wie Joseph close is.

NEW SUNS, Kahlil Joseph, t/m 25 maart 2018, Bonnefantenmuseum Maastricht. 

Sprong in de toekomst
De Duitse kunstverzamelaar Thomas Borgmann heeft een gigantische schenking gedaan aan het Stedelijk Museum. De werken uit de jaren negentig en nul is een van de grootste uit de geschiedenis van het museum en een deel ervan is te zien in de tentoonstelling Jump into the Future.

Jump into the Future – Art from the 90’s and 2000’s. The Borgmann Donation, t/m 4 maart 2018, Stedelijk Museum, Amsterdam. 

Zie de (rijke) mens
Doorheen de eeuwen hebben de rijkste, machtigste en meest invloedrijke mensen zich zo fraai mogelijk laten vastleggen in olieverf. Geld speelde geen rol bij het inzetten van de meest getalenteerde schilders van hun tijd. Het Rijksmuseum opent een expositie waarbij deze schilderijen worden getoond. Centraal in de expositie staan de portretten die Rembrandt maakte van Marten Soolmans en Oopjen Coppit.

High Society,  vier eeuwen glamour door de grote meesters van de kunstgeschiedenis, 8 maart t/m 3 juni 2018, Rijksmuseum Amsterdam. 

Laat jezelf zien
‘show personality, not personal items’ is een nieuwe groepstentoonstelling van curator Roos Gortzak in de Vleeshal in Middelburg. Leda Bourgogne, Nora Turato and Evelyn Taocheng Wang reflecteren met hun werk op feminisme, literatuur en de gekmakende veelheid van het moderne leven, onder andere.

Show personality, not personal items, t/m 2 april 2018, Vleeshal, Middelburg.